Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці розпочався дводенний лицарський турнір на честь Героя Небесної сотні Максима Шимка

19 жовтня, 16:04
Фото надано автором

До дня народження Героя України Максима Шимка, який загинув 20 лютого 2014 року на Майдані у Києві, у його рідній Вінниці ініціювали проведення лицарського турніру. Розпочався він сьогодні і триватиме до завтра включно. У турнір пам’яті беруть участь 15 клубів історичної реконструкції з 10 міст України, а це більше сотні учасників. Більшість з них, як зауважила організаторка турніру Ольга Грабовська, знали Максима за життя, адже він був учасником клубу історичної реконструкції «Білий Вовк» і власноруч виготовляв реконструкторський одяг собі та своїм друзям.

«Ми проводимо лицарський турнір пам’яті нашого земляка – героя Небесної Сотні Максима Шимка вже третій рік поспіль. Змагання проходять за правилами історичного середньовічного бою. Учасники змагаються у номінаціях «Щит-меч. Чоловіки», «Щит-меч. Жінки», «Щит-меч. Прем’єр-ліга», «5 на 5. Чоловіки», а також «3 на 3. Жінки», – каже Ольга Грабовська. – Але цьогорічні змагання особливі, адже 21 жовтня Максим відсвяткував би своє 40-річчя. Він був нашим другом, учасником клубу історичної реконструкції «Білий Вовк», шанував величні традиції. Лицарство – це насамперед стійкість, шляхетність і бойовий дух. Цим лицарським турніром хочемо вшанувати його подвиг і позмагатися у вправності у проведенні середньовічного бойового мистецтва».

Відкривала лицарський турнір хода учасників від площі Героїв Небесної Сотні до блок-поста «Підкова», що розташований у приміщенні колишнього кінотеатру «Росія». Потім відбулося відкриття фестивалю, який цього року обіцяє бути насичений не лише яскравими боями, але й передбачає повноцінну концертну програму, що включає у себе виступи бардів-менестрелів, а також відомих українських фолк-рок гуртів, зокрема таких популярного «Fram».

«Мій Максим мав багато мрій за життя. Одна з них – це відродження національної культури, звичаїв та традицій на Вінниччині. Він хотів, щоб наш регіон славився на всю Україну своїми знаковими національно-патріотичними заходами. Одним з таких заходів, безперечно, є лицарський турнір, який вже відбуватиметься втретє та вшанує світлу пам’ять Героїв Небесної Сотні, які мріяли про краще майбутнє України та віддали за цю мрію найдорожче – власне життя», – зауважила мати Героя Небесної Сотні Максима Шимка, представниця громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні» Зоя Кузьменко.

Нагадаємо, Максим Шимко народився 21 жовтня 1979 року. Був учасником Вінницького клубу історичної реконструкції «Білий вовк». Член УНА-УНСО. Останній запис, який він залишив на свої сторінці у соціальній мережі, датується 18 лютого 2014 року: «За Україну! Хто може, їдьте в Київ!». Козак 4-го редуту Майдану, загинув 20 лютого під час розстрілу майданівців снайперами на вулиці Інститутській. Куля снайпера влучила Максимові в шию під час того, як він намагався врятувати пораненого. Герой України (посмертно).

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати