Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відкрили першу в Україні Wiki бібліотеку

18 червня, 19:49
Фото: city-adm.lviv.ua

Цього понеділка відбулася церемонія урочистого відкриття сучасної книгозбірні.

На сьогодні у Wiki бібліотеці зберігаються понад 20 000 книжок різних авторів та жанрів. Приміщення обладнане всіма комунікаціями, системою контролю температури повітря і музичною системою. Також бібліотека є точкою роздачі wi-fi.

На побудову і обладнання будинку книги було витрачено 2 млн. гривень. Гроші були виділені з міського бюджету. Сумарна площа всіх залів становить 175 кв. метрів. Будівництво почалося півтори роки тому.

Wiki бібліотека є першою частиною освітнього комплексу Lviv open lab. Будівництво другої, як стверджують відповідальні особи, буде закінчене в жовтні цього року. Комплекс включатиме в себе фізичну, хімічну і біологічну лабораторії, а також 3d-принтер, обладнання для роботи із деревом, і медіацентр. Всі майстер-класи і заняття в ньому будуть безкоштовними.

Приміщення книгозбірні розташоване на першому поверсі житлового будинку Сихівського району, за адресою пр. Червоної калини, буд. 58.

Коментарі з приводу відкриття дав заступник міського голови Львова, Андрій Москаленко. За його словами, кожна медіатека міста має свою спеціалізацію: так, наприклад, бібліотека Urban більш сконцентрована на архітектурі та урбаністиці. Ця ж ставить собі за мету дослідження текстів із подальшим опублікуванням статей по них у Вікіпедії. Також він зазначає, що Сихів є одним з найбільш населених районів міста, і тому Wiki бібліотека може стати дуже популярним місцем збору людей.

Завідувачка книгозбірні Ольга Василевич зазначила, що цей заклад стане джерелом  інформації для вікіпедистів, причому кожен з відвідувачів буде мати змогу власноруч доповнювати найвідомішу онлайн-базу знань. Жінка також відмітила, що на сьогодні вже неозброєним оком  можна побачити реформи у інституції бібліотек. «На нас вже не дивляться, як на «цвинтар». Читачів сьогодні стає дедалі більше, і це не може не радувати», – каже вона.

Редактор Вікіпедії Юрій Булка, зазначив, що Wiki бібліотека може стати одним з координаційних центрів вікіпедистів у Львові. Також чоловік зазначив, що всі дописувачі сайту є волонтерами, для котрих дуже важливим є створення україномовної бази знань.

Wiki бібліотека стала третім сучасним представником інституції, що підпорядкована централізованій бібліотечній системі для дорослих м. Львова. Перші два сучасні будинки книги – перша львівська медіатека і бібліотека Urban.

Микита ГАВРИЛЮК, Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати