Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив резолюцію про захист прав людини в окупованому Криму

14 листопада, 21:25
Фото: unmultimedia.org

За ініціативи України Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН ухвалив резолюцію про захист прав людини на Кримському півострові в умовах російської окупації.

Про це повідомив речник Постійного представництва України при ООН та віце-голова комітету з інформації ООН Олег Ніколенко на сторінці у Facebook.

39 країн стали співавторами, за проголосували 67 країн, 23 країни - проти, повідомив Олег Ніколенко.

Ніколенко зазначив, що резолюція посилається на міжнародно-правове визначення агресії; застерігає про те, що отримання території або іншої переваги внаслідок агресії не може та не буде вважатися законною дією.

"Резолюція вимагає від Російської Федерації припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму, насамперед шляхом переселення туди свого населення, а також примусового виселення; засуджує масові затримання активістів та захисників прав людини на основі звинувачень в підтримці тероризму, зокрема представників громадянської ініціативи «Кримська солідарність»; закликає припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за висловлювання думок, зокрема до початку окупації; засуджує триваючу практику призову чоловіків до Збройних сил РФ та кримінального переслідування тих, хто відмовляється від служби в лавах держави-окупант; вимагає негайно звільнити усіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їхнє безпечне повернення на Батьківщину; заакликає міжнародну спільноту продовжити у рамках міжнародної адвокації викриття порушень РФ прав людини як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях", - йдеться у дописі  віце-голови комітету з інформації ООН.  

Він також додав, що ухвалена резолюція доповнить арсенал інструментів протидії спробам Росії легітимізувати анексію частини території України.

"ООН чітко зафіксувала, що дії РФ на українському півострові є грубим порушенням міжнародного права. Використаємо цей козир у контексті зусиль з притягнення російської сторони до відповідальності. Що далі? Резолюція набуде чинності після її схвалення Генеральною Асамблеєю ООН в грудні. Не вірте в історії про те, що «кримське питання» винесли за дужки. Боротьба триває. Вірте в українську дипломатію та армію", - підсумував Ніколенко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати