Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині відзначили лауреатів Всеукраїнської літературно-мистецької премії Степана Руданського

14 січня, 16:57

На Меланки – в Хомутинцях, а на Василя – у Калинівці. Всеукраїнське свято сатири і гумору імені Степaнa Рудaнського упродовж двох днів, 13 і 14 січня, триває на Вінниччині. У програмі фестивалю – різноманітні розваги, спортивні змагання та конкурси. Центральна подія – відзначення переможців Всеукраїнської літературно-мистецької премії Степана Руданського. Цього року ними стали автори монографії «Степан Руданський: феномен моделювання «живого» мовлення українців» Тетяна Космеда, Тетяна Осіпова та Наталія Піддубна. Дипломантами конкурсу визнали Антоніну Петрушкевич за збірку лірики «Сповідь серця» та Юрія Березу за книгу гумористичних творів «Усмішкою витру сльозу».

«Уже дев’ять років поспіль свято гумору та сатири на честь Степана Руданського має статус всеукраїнського, тому на малу батьківщину гумориста приїздять гості з різних куточків країни. Перший день дійства традиційно відбувається у рідному селі Степана Руданського – Хомутинцях. Письменники і поети-гумористи поклали квіти до підніжжя пам’ятника гумористу, презентували свою творчість у Хомутинецькому сільському клубі. Сьогодні, 14 грудня, свято гумори та сатири продовжилося у Калинівці. Кульмінаційною подією стало вручення диплому цьогорічним лауреатам премії Степана Руданського, – каже голова Вінницького куреня гумористів Леонід Куций. – Загалом на конкурс було подано 9 праць, у яких продовжуються творчі традиції Руданського, збагачується український народний гумор, викриваються негативні явища в суспільстві та людському житті. Перемогу здобув колектив науковців, які створили прекрасну монографію, що глибше представляє творчість Руданського, його вплив на українську фольклористику та літературу. Вони дослідили співомовки показали, як Руданський моделював мову того часу, дослідили його листи до родичів, які дозволити визначити його риси характеру. Така наукова праця дозволить поглиблювати знання про видатного гумориста-земляка і ширше пропагувати його творчість. За свою роботу автори монографії отримають 16 тисяч гривень, по дві тисячі гривень – дипломати конкурсу. Загальний розмір премії складає 20 тисяч гривень».

Окрім концертної програми, на головній площі Калинівки розмістилися ярмарок птахів, палатки з сувенірами, локації з майстер-класами. Окремо розташували містечко майстрів, де свої вироби представили народні умільці Вінниччини. Територіальні громади району презентували свої різдвяно-новорічні світлиці. А гурти щедрувальників віншували гумористів з Хмельницької, Кіровоградської, Житомирської, та Тернопільської областей щирими вітаннями.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото надано автором

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати