Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Батька норвезького стрілка взяли під посилену охорону

25 липня, 15:08

Батько підозрюваного у скоєнні терактів у Норвегії Андерса Брейвіка - Йенс Брейвік - перебуває під посиленою охороною жандармерії в своєму будинку у французькому місті Курнанель в департаменті Од.

Як повідомляє AFP, прокурор Каркасона Антуан Леруа вчора ухвалив, щоб в цілях безпеки жандарми залишилися в будинку батька Брейвіка.

"Немає жодних ознак, що вказують хоча б на найменшу загрозу життя цього пана (батька Брейвіка), це все з міркувань безпеки. Ходили чутки про обшук, однак все це не відповідає дійсності. Ніякі слідчі дії в Курнанелі не проводилися", - наводить агентство слова прокурора.

Раніше західні ЗМІ повідомили, що французькі жандарми у понеділок провели обшук в будинку батька норвезького стрілка. Зокрема, агентство АР передало, що близько дюжини жандармів оточили будинок на півдні Франції.

Як повідомляла норвезька телекомпанія TV2, французька поліція в неділю ввечері побувала у будинку батька Андерса Брейвіка і провела там кілька годин, проте невідомо, чи допитали Йенса Брейвіка. Також раніше іспанські ЗМІ повідомили, що відразу після візиту поліції батько Брейвіка поїхав в Іспанію, щоб уникнути настирливої ​​уваги журналістів.

***

Подвійний теракт стався в Норвегії 22 липня. Андерс Брейвік, який стріляв у молодіжному таборі на острові Утойя і перебуває під вартою в Головному управлінні поліції, вже визнав свою провину в організації та скоєнні вибуху в урядовому кварталі столиці Норвегії і розправі над учасниками зльоту соціал-демократичної молоді на острові Утойя. Свої дії він назвав "жорстокими", але "необхідними".

За останніми даними, жертвами стрілянини на острові стали 86 людей, ще семеро загинули в результаті вибуху в Осло. Доля чотирьох осіб з острова поки залишається невідомою. Пошуки жертв і постраждалих тривають.

У лікарнях нині перебувають близько 90 осіб, які отримали поранення в результаті терактів.

За законами Норвегії, Брейвіку загрожує максимум 21 рік позбавлення волі.

Раніше ЗМІ повідомили, що Брейвік виношував план терористичних атак 9 років. Незадовго до подій 22 липня, норвежець опублікував в інтернеті Декларацію незалежності Європи власного авторства.

Незабаром мають розпочатися судові слухання у справі Андерса Брейвіка, який вже визнав свою причетність до стрілянини на острові Утойя і вибуху в Осло. У суді Брейвік планує детально розповісти про мотиви свого злочину, причому хоче зробити це публічно. Втім, суд сьогодні ухвалив, що слухання відбуватимуться в закритому для преси режимі.

Прокуратура Норвегії сьогодні попросить продовження попереднього ув'язнення Андерса Брейвіка на вісім тижнів.

Джерела: Корреспондент та РИА Новости

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати