Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МЗС уповноважене нагрубити

Деградація російської дипломатії
09 вересня, 11:45

Російське МЗС за словом до кишені не лізе. Таке враження, що там настало свято непослуху: довго в ланцюгах нас тримали, тепер нарешті можна наплювати на весь цей лицемірний дипломатичний бонтон: «От усе у нас, як на параді, серветку — туди, краватку — сюди, та «вибачите», та «будь ласка», «мерсі», а так, щоб по-справжньому, — це ні! Мучите самі себе, як при царському режимі». Один з останніх перлів такого штибу — заява міністра Лаврова про те, що Росію з «вісімки», виявляється, ніхто не виключав — просто решта семеро не приїхали на саміт до Сочі.

Москва поводиться, як школяр серед дорослих дядьків і тіток. Справді, де грізний запис у щоденнику, виклик батьків до школи, рішення педради? Нас ніхто не виключав, це вони злісно прогуляли захід.

Міністр у своїх публічних висловлюваннях ще якось тримається в рамках етикету. Анонімні заяви МЗС РФ написані більш хвацько. Про міністра оборони України Валерія Гелетея відомство днями висловилося так: «Ступінь адекватності глави військового відомства України, який опублікував на своїй сторінці у «Фейсбуці» згаданий пост, — предмет для дослідження фахівців не у військової сфері». Іншими словами, Гелетея мають обстежувати психіатри.

Удостоївся нещодавно нарікань і міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, який не угамував журналіста, як це люблять робити російські керівники: «Викликає також подив проявлена поблажливість Л.Фабіусом до відверто провокаційного запитання журналіста, який поставив на одну дошку Росію й т.з. Ісламську Державу як головних порушників міжнародного права».

Сувору догану російське МЗС оголосило постійному представникові США в ОБСЄ Денієлу Баеру: «Викликає обурення, що американський дипломат, який уже неодноразово дозволяв собі одіозні випади проти Росії, цього разу перейшов усі допустимі межі дипломатичної пристойності. Його голослівні претензії не лише, як завжди, не були підкріплені конкретними фактами, а й рясніли відвертими образами й хамством на адресу нашої країни». Мабуть, Москва вважає хамством порівняння «гуманітарних конвоїв» з грою в наперстки: «Колеги, хоча в наші дні це не так часто можна побачити, але в 1980-х роках на багатьох перехрестях у Нью-Йорку можна було знайти людину за картковим столом, що заманювала наївних перехожих для участі в грі. Предметом цієї гри була кулька під одним з трьох пластикових стаканчиків, які шахрай швидко пересував перед вашими очима, закликаючи вас стежити за кулькою. Зупинившись, він запитував, під яким стаканчиком міститься кулька, — і перехожий завжди піддавався на хитрість і вгадував неправильно. Кремль грає в шахрайську гру — направляє колону, яка служить «потьомкінським селом», щоб відволікти увагу світу від своїх страшних дій, які і є причиною гуманітарних проблем». У цьому випадку Держдепу запропоновано зробити оргвисновки: «Розраховуємо, що в Державному департаменті США змусять свого постпреда змінити неналежний дипломатові високого рангу стиль поведінки на майданчику ОБСЄ, що має служити не трибуною для огульних і грубих випадів, а місцем взаємоввічливої й конструктивної розмови про ключові проблеми європейської безпеки й вироблення колективних рішень. Інакше з цим персонажем не буде про що розмовляти».

(www.grani.ru)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати