Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Живий куточок» міського масштабу

У експозиції київського Будинку природи близько 90 видів риб і 180 видів акваріумних рослин
28 березня, 17:38
КОГО ТУТ ТІЛЬКИ НЕ ПОБАЧИШ: ЗОЛОТІ РИБКИ (НА ФОТО) І МЕЧОНОСЦІ, СКЛЯНІ СОМИ І МОЛІНЕЗІЇ, РИБА-КЛОУН І СКАЛЯРІЇ, БАРБУСИ, ЦИХЛІДИ, ДІСКУС — КОРОЛЬ АКВАРІУМА, ПАРЧЕВИЙ ПТЕРІГОПЛІХТ, ПРІСНОВОДНИЙ ХИЖАК СКАТ-ХВОСТОКОЛ І ГРІЗНІ ПІРАНІЇ

Нещодавно там пройшла Всеукраїнська експертна виставка морських свинок, кроликів та інших декоративних тварин... Задумливий погляд філософа, витончена шкіра, немов зшита з маленьких шматочків, трикутні зубці на спині, потужний хвіст — динозавр чи дракон? Ні, це зелена ігуана на ім’я Жора. Помітивши мене, підносить голову зі шкірястою борідкою і махає головою і бородою — так він вітає гостей. Красень Жора потрапив до Будинку природи випадково, жив у родині, але почав нападати на хазяйку. Зубастий ігуана-самець може поводитися агресивно, захищаючи свою територію, і тому не варто заводити його як домашнього мешканця, розповідає Світлана ПЕТРОВА, провідний фахівець зі зв’язків з громадськістю і пресою КП «Київський міський Будинок природи»: «Ще одна наша улюбленка — товстенька шиншила Анфіса, мила, добра, ласкава, живе у нас уже багато років».

Окрім Жори і Анфіси, в постійній експозиції Будинку природи — близько 90 видів акваріумних риб і 180 видів акваріумних рослин. Кого тут тільки не побачиш: золоті рибки і мечоносці, скляні соми і молінезії, риба-клоун і скалярії, барбуси, цихліди, дискус — король акваріума, парчевий птерігопліхт, прісноводий хижак скат-хвостокол і грізні піраньї. А з величезного акваріума-шеститонника виглядає білосніжна квітуча лілія.

Десять працівників — біологи, екологи, фахівці на чолі з директором Валентиною Гриненко — люди, віддані своєму Будинкові, природі і всім її представникам. Всіма справами займаються разом: піклуються про тварин, організовують виставки. Відзначають міжнародні екологічні дати: День охорони довкілля, День Землі, Європейський день парків та інші. Випускають брошури, календарі і плакати еколого-охоронної тематики, які передають до шкіл та дошкільних установ і вручають учителям на екскурсіях. Організовують екологічні семінари, конференції, тематичні зустрічі зі студентами і школярами, проводять творчі конкурси для дітей, теми яких підказує пора року.

При Будинку природи діють секції любителів півчих птахів, кімнатних фіалок, орхідей, кактусів, і кожна їхня виставка вражає, як сонячний спалах. Де ще сучасний городянин може побачити живого снігура, чижа або щигля, послухати спів різноколірних амадинів і золотистих кенарів і поговорити з папугою? А на нещодавній всеукраїнській виставці кімнатних рослин демонструвався стрептокарпус, що не має в світі аналогів, — з білосніжними квітами і листям, виведений українським селекціонером Юлією Скляровою. На виставках секції флористики — картини з тополиного пуху, соломки, пелюсток, травинок, вусиків іван-чаю, сіточки фізалісу і риб’ячих кісточок. Відомо, що серед флористів багато довгожителів, і навіть споглядання цих картин корисне для здоров’я — передається цілюща енергія рослин. Активні учасники секції — Леонід Кульчицький, 94-річний метр, майстер інтарсії і картин із соломки, і 89-річна Октябрина Пуніна, ветеран війни, яка займається різьбленням по дереву. Вірно зазначив Леонардо да Вінчі: «Природа так про все потурбувалася, що всюди ти знаходиш, чого повчитися».

Слухаючи розповідь Світлани Петрової про семінари та наукові конференції з екологічного виховання для педагогів, розумієш, що діяльність Будинку природи спрямовано на те, щоб ми жили в чистій і красивій країні. «Технології формування у дошкільників правильного ставлення до побутових відходів» — на такому семінарі для методистів і вихователів дитячих садків фахівці вчать, як виховати людину, яка ніколи не кине на землю целофановий пакет. «Довкола Києва пролісків немає, заявили ботаніки років десять тому, — продовжує Світлана Петрова. — Але учасники конкурсу «Первоцвіти під охороною» вирішили виправити становище. Так у одній із столичних гімназій діти виростили проліски в теплиці і стали висаджувати їх у природне середовище. Тепер у Голосіївському парку проліски є! Важливо не опускати руки, а робити кожному те, що він може. Цього ми й прагнемо навчити, розповісти, а ще й показати».

Зараз у експозиції Будинку природи можна ознайомитися з виставкою малярства, а з 4 до 7 квітня відвідувачі познайомляться з живими екзотичними рослинами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати