Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вийшов у степ херсонський... самоскид зі сміттям

18 червня, 00:00

Акціонерне товариство "Південелектромаш" уславилося не лише унікальним двигунами, а й тим, що "забезпечило" кожного мешканця Нової Каховки в середньому 3,8 тонни токсичних відходів. Полігон, куди вони звозяться, нагадує філію пекла. Такого звалища в Херсонській області більше ніде немає. Це 228 тисяч тонн токсичного сміття, понад 90 відсотків "заскладованого" в області! Особливо багато відходів гальвановиробництва - майже половина звалища.

Між тим, у Херсонському технічному університеті є низка розробок щодо відходів того ж гальвановиробництва, а також їдких газів, які викликали зацікавлення навіть в інших країнах СНД. Усі кислі гази, як сказали науковці, можна нейтралізувати... відходами бавовняного комбінату. Увесь процес нейтралізації успішно випробувано на дослідній установці.

Але виробництво давно від науки відірвалося, від закону - теж. З дозволу й без нього на полігони, полігончики, а то й просто в лісопосадки й яри вивозиться сміття, після якого навіть бур'яни не ростуть. Люди, отруєні цими токсичними відходами, все частіше стають пацієнтами лікувальних закладів. Особливо це стосується дітей, які проводять на забруднених пустирищах своє дозвілля.

Є маленька надія, що незабаром безконтрольному отруєнню навколишнього середовища буде покладено край. На Херсонщині створюється позабюджетний фонд охорони навколишнього середовища.

- Кошти у фонд надходитимуть у вигляді платежів за скиди й викиди в атмосферу та відкриті водойми шкідливих речовин і за розміщення на полігонах твердих побутових відходів. Кожному підприємству відведено на це ліміти... - говорить голова постійної комісії облради з питань екології Валерій Дронов. Розраховують також на різні фінансові санкції, частина з яких перепадатиме й фонду.

А поки що... вдень і вночі з воріт підприємств усе ще виїжджають вантажівки з небезпечним "товаром" - у невідомому напрямку....

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати