Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про електронний успіх Естонії

У Києві відбулася конференція, присвячена тому, як Україні запозичити досвід балтійської країни
15 червня, 21:14

Партнерство України та Естонії, вибори в Естонії, електронне управління і бізнес, муніципальне управління — усі ці теми були у фокусі під час міжнародної конференції «Цифрова Україна: Естонський досвід», яка 15 червня відкрилася у Києві. До столиці України прибули розробники проекту «Е-Естонія», які поділилися досвідом у побудові доступного для всіх громадян електронного управління.

«Уряд як сервіс для громадян. Послуги — електронні та безкоштовні. Відсутність бюрократичних зволікань. Відсутність корупції — комп’ютеру хабар не потрібен. Ось яким я бачу майбутнє України. Важливо вивчати і втілювати успішний досвід країн, котрі вже пройшли той шлях, який у нас ще попереду», — заявив у вступному слові лідер руху «Справедливість» Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО. За його словами, зробити Україну цифровою можна за кілька днів, за наявності політичної волі.

Валентин Наливайченко підкреслив, що за останні шість років ринок IT-послуг в Україні зріс майже втричі. За даними PwC, Україна входить до топ-20 (за даними International Trade Centre — до топ-25) експортерів інформаційних послуг у світі. «Сьогодні держава має підтримати українських IT-фахівців, а завтра саме вони стануть двигуном нашого розвитку в XXI столітті! Не забувайте, що всесвітньо відому Кремнієву долину годі уявити без українських програмістів. Без творця PayPal Макса Левчина, співзасновника Whatsapp Яна Кума, «батьків» Viewdle Єгора Анчишкіна та Юрія Фраймана, Стіва Возняка — розробника Apple», — зазначив лідер руху «Справедливість».

«ІДЕЇ ЕЛЕКТРОННОЇ ДЕРЖАВИ ПІДНЯТО У НАС НА НАЦІОНАЛЬНИЙ РІВЕНЬ»

Генеральний секретар Центристської партії Естонії, міністр державного управління (2016-2017 рр.) Михайло КОРБ під час свого виступу поділився інформацією про вибори у своїй країні та партійне будівництво. За його словами, в Естонії — 650 тис. працюючих людей, з яких на роботу ходять близько 600 тис. осіб, трохи безробіття і трохи людей, які не в змозі ходити на роботу. При цьому до державного сектора залучено 160 тис. осіб. Також у країні — 26 тис. чиновників державного рівня, близько 60 тис. працюють у державному секторі й близько 30 тис. людей працюють у державних компаніях. Спікер зазначив, що десь 25% населення працюють у державному секторі. Михайло Корб підкреслив, що за 7 місяців роботи він зумів зменшити «армію чиновників» на тисячу осіб, а це десь 1%.

Зареєструвати свою компанію можна за 18 хвилин. Податок на виведення коштів — 20%, поки гроші працюють всередині організації — податки не стягують. «Зараз в Естонії 35 000 електронних громадян, вони заснували 100 000 компаній. Найбільше діджитал-бізнесменів з України», — ділиться досвідом один із розробників «Цифрової Естонії» Михайло Корб.

Гість також звернув увагу на історію політичної системи Естонії, яка, як він зазначив, почала формуватися наприкінці 80-х — на початку 90-х рр. Спочатку існували два основних рухи — «Народний фронт» і «Національний комітет» — які конкурували один з одним.

На початку 90-х в країні існувала 31 партія, тоді як сьогодні зареєстровано всього 11 партій, з яких 6 входить до парламенту. Нині Центристська партія і Партія реформ Естонії — найбільші в парламенті. Він також зазначив, що 2015 року під час парламентських виборів в Естонії було всього 577 тис. виборців, а явка склала 65%, при цьому 176 тис. осіб віддали голос за допомогою електронного голосування.

Вперше електронне голосування стало можливим на виборах 2005 року, коли таким чином проголосували 9 300 осіб. «Електронне голосування — це голосування вдома, в кафе, навіть якби зараз були вибори, я б міг просто із цього комп’ютера проголосувати», — зазначив він. За його словами, ця система також критикується: деякі партії вказують на те, що вона небезпечна й що може бути порушено приватність. «Але те, що третина виборців не ходить на виборчі дільниці й електронно голосує вдома, демонструє, що цій системі довіряють», — підкреслив Михайло Корб і сказав, що сама система себе виправдовує, адже це додало зручності й ця ідеологія дозволяє розвивати всі інші процеси , пов’язані з системою електронного уряду, електронних послуг. Спікер звернув увагу також на те, що 14 червня в країні ухвалили законопроект, згідно з яким під час наступних місцевих виборів не буде паперових списків, їх замінять електронними списками й можна буде голосувати в будь-якій ділянці свого району або міста.

«Думаю, що ідеї електронної держави певною мірою піднято у нас на національний рівень. Фактично, на всіх державних рівнях думають про те, як зробити систему державного управління ефективнішою з погляду електронних систем», — заявив Корб, додавши, що одним із флагманів у впровадженні системи електронного управління є Таллінн, де управління через комп’ютер відбувається практично на всіх державних рівнях.

«ЛІНОЩІ — ДВИГУН ПРОГРЕСУ»

Депутат парламенту Естонії, член міської ради Таллінна Денісс БОРОДИЧ під час свого виступу звернув увагу на те, що Естонія — невелика країна. «Якщо говорити про Естонію, то тут, щоб бути успішним, потрібні три компоненти: сучасна держава, активний
IT-сектор, населення, яке готове використовувати технологічні новинки», — сказав він.

«Ми зрозуміли, що нас мало. Відповідно, щоб конкурувати з іншими країнами, ми маємо використовувати додаткові кошти. І було ухвалено рішення автоматизувати системи держуправління», — пояснив Денісс Бородич. Крім того, спікер сказав, що згоден із думкою про те, що лінощі — двигун прогресу. «Ми ледачий, зручний народ, — сказав він і продовжив: — Нам ліньки ходити до митної служби, тому ми зробили її онлайн, нам ліньки ходити до банків, щоб робити перерахування, ми робимо 99% всіх транзакцій вдома».

Згідно зі словами Бородича, 99% всіх естонських публічних сервісів переведено в режим онлайн і працюють 24 години 7 днів на тиждень. «В режимі онлайн можна продати машину, зробити транзакції, проголосувати, — пояснив він і зазначив, що винятки становлять лише випадки, коли хочеш одружитися, розлучитися, купити нерухомість. Експерти пояснили, що для доступу до цих послуг у всіх естонців є свій ID-код і паролі, крім того, всі системи й бази даних пов’язані між собою, тому дані достатньо ввести всього один раз.

Крім того, Бородич порушив тему електронного громадянства в Естонії. «Ми маленька країна, ми хочемо, щоб економіка розвивалася більше, для цього ми запрошуємо з усього світу підприємців, інвесторів, які використовують наш підприємницький клімат, щоб створювати компанії», — пояснив він.

За словами Бородича, Естонія дігіталізувала сферу медобслуговування, перевівши медкарти, знімки, аналізи тощо до єдиної електронної бази. Щодо освіти, то у кожного учня є так званий електронний щоденник, де є інформація про розклад, оцінки, домашнє завдання, а також форуми.

«До 2020 року ми хочемо дігіталізувати всі навчальні матеріали (підручники, посібники — Ред.), щоб вони теж були в системі
e-школи», — сказав Денісс Бородич.

ПРО «МОЛОДІ КРИЛА ЕСТОНСЬКИХ ПАРТІЙ»

Виступ старійшини управи Таллінна, радника канцлера права Естонії Владіміра СВЄТА стосувався регіональної політики та залучення молоді до політики: «Коли Естонія відновила свою незалежність 1991 року, потрібно було зробити кілька принципових змін у структурі державної влади для того, щоб країна почала розвиватися ефективно, й одна з найяскравіших змін полягала в дуже швидкій зміні управлінських поколінь практично на всіх рівнях державної і частково місцевої влади», — зазначив Владімір Свєт.

Спікер пояснив, як працюють «молоді крила естонських партій». За його словами, з погляду партії, ідея залучення молодого покоління полягає в тому, що «молодь допомагає робити передвиборчі кампанії, і це кадровий резерв для будь-якої партії». З погляду молоді та тих, хто цікавиться політикою, це спосіб цікаво провести час, а також можливість підзаробити. За його словами, в Центристській партії Естонії, яку він представляє, з 15 тис. членів, 6 тис. становлять члени молодіжних організацій. «Десятки, сотні молодих людей по всій Естонії знаходять невеликий підробіток під час виборів, і це зазвичай те, що, можливо, вперше затягує їх у політику. І напевно, найголовніше, — це соціальний ліфт. Те, що у нас є молодіжні крила партії, до яких люди приходять і потім потрапляють до влади, працює дуже явно, і це видно зі сторони», — підкреслив Владімір Свєт. За його словами, молодь у таких організаціях є менш скутою партійною дисципліною, не обмежена рамками ідеологічної порядку партії і, традиційно, їй в естонській політиці дозволяється набагато більше, ніж так званим дорослим політикам, адже можна висловлювати сміливіші й радикальніші нові ідеї, живити ними партію і загалом впливати на громадський порядок денний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати