Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Новий монетаризм" МВФ допомагає уряду отримати кредит

30 липня, 00:00

Песимістичні оцінки, які переважали в експертів після відмови МВФ надати Україні кредит розширеного фінансування, зараз більшістю спостерігачів навіть не згадуються.

І справа зовсім не в тому, що український уряд останніми місяцями досяг певних результатів на ниві ринкового реформування економіки. Удача прийшла звідти, звідки на неї не чекали.

Як виявилося, після кількох років безперервної критики міжнародних фінансових організацій у їхній байдужості до внутрішніх проблем держав, що реформуються, МВФ та Світовий банк, нарешті, вирішили змінити свою стратегію по відношенню до країн Східної Європи та третього світу. Особливість нової політики полягає у поступовому відмовленні від доктрини жорсткого монетаризму, заснованого на ліберальній ідеї невтручання держави в економіку.

Тепер міжнародні фінансові організації мають намір більш повно використати методи державного регулювання господарства. Висновки про неефективність впровадження жорсткого монетаризму без відповідної інституціональної підтримки, до яких поступово підійшли в МВФ та МБРР, Україна переживає на власному гіркому досвіді. Тому уряд має всі шанси очікувати набагато більшої поступливості від МВФ напередодні засідання Ради директорів в серпні. Загальний розмір кредиту Stand-by, на який розраховують в Україні, як очікується, становитиме $1,5 млрд., у тому числі майже 40-50% від цієї суми ($600-$750 млн.) уряд подівається отримати уже 1997 року.

Раніше головними умовами надання кредиту визнавали винятково фінансові показники країни, приміром, темпи інфляції та розмір бюджетного дефіциту. А нова концепція, яку виконавчий директор МВФ Мішель Камдесю назвав "реформами другого покоління", вимагає ефективного державного управління в усіх сферах економічної політики.

У світлі Вашингтонських подій зміна акцентів у договірному процесі України й МВФ справляє враження більш ніж обнадійливої. По-перше, в переліку зобов'язань уряду до 30 скорочено кількість позицій, виконання яких бере на себе уряд. По-друге, основну увагу в Меморандумі буде приділено питанням структурної реформи (зокрема реформуванню вугільної галузі, сільського господарства й фіскальної системи). Неабияке значення фінансові організації надаватимуть адміністративній реформі, контроль за якою, правда, буде закріплено за Світовим банком. І, по-третє, хоча монетарні вимоги до уряду можуть пом'якшити, МВФ усе-таки не ігноруватиме прорахунки у втіленні кредитно-грошової політики і, як і раніше, пильно стежитиме за показниками податкових надходжень й узгодженим розміром бюджетного дефіциту.

Нині Україна веде переговори про надання кредиту Stand-by, позаяк не виконала ряд умов МВФ для реалізації програми розширеного фінансування EFF. Зокрема ці умови передбачають обов'язкове ухвалення законодавчих актів про оподаткування доходів фізичних осіб, скорочення нарахувань у Фонд оплати праці, скорочення пільг в оподаткуванні, запровадження 100%-го відшкодування населенням вартості житлово-комунальних послуг, електроенергії, громадського транспорту, а також ухвалення парламентом Закону "Про податок на нерухомість", Митного кодексу.

За словами віце-прем'єра Сергія Тигипка, уряд "не може брати на себе зобов'язання з ухвалення законодавчих актів". Тим часом, відзначив він, ряд умов МВФ, які стосуються законодавчого забезпечення реформ, "дуже важливі для України". Усупереч критичним заявам із вуст урядовців на адресу "податкового пакету" Сергій Тигипко запевняє, і спільноту й МВФ, що уряд неодмінно продовжить роботу, спрямовану на прийняття "податкових" законів і винесе їх на розгляд сесії парламенту в перші ж дні його роботи. Отже, програвши перший раунд за кредит розширеного фінансування у розмірі $2,7 - 2,9 млрд., Україна вже сьогодні почала готуватися до другого.

Найвірогідніше, реформи, що відбуваються в МВФ і МБРР, можуть зіграти на руку не тільки нинішній президентській команді, а й усій економіці України, коли, звісно, згаданій команді вдасться з розумом скористатися прихильністю фортуни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати