Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кредит отримує кожен шостий, хто прийшов у банк

З 28 927 українців, які виявили бажання стати учасником урядової програми «Доступні кредити 5-7-9%», оформили заявки лише 5500
03 липня, 16:47

Згідно нашого контент-аналізу в суспільстві присутній домінуючий стереотип, що урядова програма «Доступні кредити 5-7-9%», яку ми, як підпорядкована Міністерству фінансів структура, адмініструємо, неефективна.  Мовляв, кредити отримують якісь «обрані», а більшість бізнесменів мають відмови від уповноважених банків.  Це не так. І зараз я доведу, чому!

Ми в Фонді розвитку підприємництва ведемо статистику по заявках клієнтів. Є дві категорії заявок. Перша – усі звернення потенційних позичальників, які надійшли різними каналами (заповнення форми на сайті програми, у розмові з колцентром уповноваженого банку, тощо) до уповноважених банків. Ці клієнти  ще не мають чіткого розуміння, чи відповідає їх бізнес умовам програми та обмеженням щодо надання державної підтримки, на яких умовах вони можуть взяти позику та чи влаштовують вони їх.

Друга категорія заявок – саме заявки на отримання кредиту, коли позичальник прийняв рішення, зібрав пакет документів і має чіткі наміри скористатися підтримкою.

Так от, заявок першої категорії станом на 1 липня 2020 року було 28 927, а от заявок другої категорії – 5 550. Тобто з усіх заявників, які продемонстрували свій інтерес до програми, лише 19% підтвердили свій намір відповідним зверненням до уповноваженого банку.

За час дії програми кредити отримали 899 підприємців. А це означає, що серед тих, хто, фактично, звернувся з документами на отримання позики, кожен шостий - отримав кредит (16% позитивних рішень). І тут немає жодної зради, адже:

а) цей показник цілком відповідає статистиці задоволення кредитних заявок банками в рамках інших програм;

 б) ще 2 764 заявки (або майже 50%) знаходяться на різних стадіях розгляду, з них 559 заявок (або 10%) – розглядаються кредитними комітетами. Така статистика структури заявок нехарактерна програмам «для обраних», як кажуть деякі експерти.

Ця статистика показує динаміку програми трохи з іншої ракурсу. Правда ж? Хоча нас у Фонді все ще не влаштовує такий стан справ. І ми чекаємо на пожвавлення кредитування.  А коштів для компенсації  нам цілком вистачить.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати