Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Оголошуємо марафон приєднання»

В Україні запрацювала медична система електронного обліку eHealth
22 червня, 17:22

25 медичних закладів первинної допомоги із 15 міст вже приєдналися до електронної системи охорони здоров’я. Вона запрацювала в понеділок – це перший крок Міністерства охорони здоров’я України до створення об’єднаної електронної системи. Мета eHealth – переведення всіх документів у сфері охорони здоров’я в електронний вигляд, створивши єдині реєстри медичних закладів, лікарів, пацієнтів, ліків тощо.

«e-Health затверджено в Законі України №6327, який Верховна Рада проголосувала нещодавно, тобто, що система охорони здоров’я в Україні буде електронною. Поки не ухвалено законопроект №6329, який стосується змін фінансування системи охорони здоров’я. Ми сподіваємося, що до кінця сесії його ухвалять. Він – наступний крок для подальшого проведення реформування галузі: щоб ми переходили на електронні рецепти та електронні медичні картки, – сказала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна СУПРУН. – Сьогодні ми оголошуємо марафон приєднання медичних закладів до електронної системи eHealth: вже незабаром в цій системі лікарі реєструватимуть пацієнтів, щоб отримувати від держави оплату за надані медичні послуги. Електронна система дозволить контролювати витрати держави на охорону здоров’я».

Із 1 квітня 2018 року ця система стане обов’язковою для всіх, наголошують експерти. До цього часу, окрім реєстрації поліклінік, має відбутися реєстрація лікарів і пацієнтів, також восени цього року електронною має стати програма «Доступні ліки». Продовження медичної реформи можливе лише після прийняття законопроекту №6329, в якому зафіксовано принцип фінансування роботи лікарів за принципом: «гроші ходять за пацієнтом».

Вартість системи e-Health (разом із програмою «Доступні ліки») – 400 тисяч доларів США, наданих Посольством Канади в Україні, Глобальним фондом й іншими організаціями. Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук назвав цей перший етап реформи «дуже оперативним і економним». Щоб зареєструвати поліклініку, головному лікареві не потрібно мати дорогу техніку – це можна зробити через власний смартфон при наявності електронного підпису медичного закладу. Щодо людей похилого віку, то, за словами Уляни Супрун, якщо у них не буде змоги заходити через інтернет на eHealth, то це зможуть зробити їхні лікарі.

До 2020 року, коли вся реформа набере чинності, всі медичні дані про людину (діагнози, довідки, аналізи, щеплення тощо) мають зберігатися в електронній системі – щоб будь-який лікар, за бажання пацієнта, мав доступ до неї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати