Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підтримка України в її боротьбі проти агресора є тим, чого вимагає етика миру, - Шольц

23 квітня, 17:45
Фото newsroom.consilium.europa.eu
Підтримка України в її боротьбі проти агресора є тим, чого вимагає етика миру. Про це канцлер ФРН Олаф Шольц заявив під час виступу з нагоди 300-річчя Іммануїла Канта, передає кореспондент Укрінформу.

«Відтоді, як Росія почала свою неоімперську агресивну війну проти України під командуванням Путіна, … нам довелося разом долати наслідки цього історичного перелому, і ми з ними справляємося. Це також підтримка українців у їхній мужній боротьбі за свободу та незалежність – гуманітарна, фінансова та збройна. Я вважаю, що це не лише політично та стратегічно необхідно, я також вважаю це необхідним з точки зору етики миру… Тому ми разом з усіма нашими партнерами підтримуємо атаковану Україну – стільки, скільки потрібно», - заявив Шольц.

Жорстокий напад Путіна на Україну – це війна за вибором, загарбницька війна, обрана самим Путіним. Саме російський правитель спровокував цей найбільший військовий конфлікт у Європі з часів Другої світової війни – необдуманий, руйнівний і неспровокований, підкреслив канцлер.

За його словами, під командуванням Путіна російські солдати вчинили неймовірні військові злочини проти цивільного населення з початку свого повномасштабного вторгнення в Україну, без розбору стріляючи, катуючи, ґвалтуючи та викрадаючи дітей.

«Ніколи ми не повинні забути розправи, які російські солдати вчинили над мирним населенням у Бучі та Ірпіні. Я сам на власні очі бачив цю жахливу розруху в Ірпені. Я завжди буду носити в серці образи того дня», - сказав політик і згадав інші зруйновані російськими військами міста України.

Під командуванням Путіна війна Росії проти України порушила глобальне постачання продовольства, енергії та сировини з жахливими наслідками, особливо в багатьох країнах Глобального Півдня, акцентував Шольц. Під командуванням Путіна Росія «спалює» на фронті також сотні тисяч громадян власної країни, зазначив він.

Левову частку своєї промови канцлер проголосив саме через призму збоченого використання російським керівником ідей великого німецького філософа, в тому числі для ведення агресивних війн. Він нагадав, що рідним містом Канта був Кенігсберг, який з 1946 року є Калінінградом, частиною Росії.

Путін, констатував глава німецького уряду, має «особисту пристрасть» до Канта, яку неодноразово публічно висловлював протягом останніх років і називав Канта одним із «улюблених філософів». Під час відвідування могили філософа в липні 2005 року він заявляв: «Кант був категоричним противником вирішення міждержавних суперечок шляхом війни. І ми намагаємося дотримуватися цієї частини його вчення. … Я вважаю, що те бачення, яке виклав Кант, має і може бути реалізоване нашим поколінням».

Але потім сталося те, що все змінило: за наказом Путіна російські війська вторглися на територію України, незалежної та суверенної сусідньої країни. Відтоді Путін запропонував дивовижну кількість виправдань і продовжує використовувати думки Канта через абсурдні та вигадані твердження.

«У цей ювілейний рік з Росії можна почути особливо тривожні та абсурдні інтерпретації Канта. Режим Путіна залишається відданим кооптації Канта та його праці майже будь-якою ціною», - сказав політик, додавши, що просвітництво і загарбницька війна не поєднуються.

У 2021-му Путін видав наказ про те, щоб Канта широко відзначали в Росії з нагоди його 300-річчя як одного з найвидатніших мислителів і філософів людства. Планувався великий міжнародний конгрес, який мав відбутися цими днями в Калінінграді. Німецьке Кантівське товариство вирішило не проводити цього року свій ювілейний міжнародний конгрес у Калінінграді зі зрозумілих причин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати