Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Папа Римський встав на захист декларації про благословення одностатевих пар

15 січня, 15:45
Фото: newsroom.consilium.europa.eu

Папа Римський Франциск у неділю, 14 січня, вперше прокоментував декларацію Fiducia Supplicans про благословення одностатевих пар. Понтифік захистив історичне рішення церкви, ухвалене у грудні.

Про це пише Reuters, передає Суспільне.

Зазначається, що телевізійному інтерв'ю Франциск зробив свої перші публічні коментарі після того, як декларація від 18 грудня викликала широкі дебати в Церкві, а єпископи в деяких країнах, зокрема в Африці, відмовляються дозволяти своїм священикам виконувати її.

"Іноді рішення не сприймаються, але в більшості випадків, коли рішення не сприймаються, це відбувається тому, що їх не розуміють", — сказав Франциск у відповідь на запитання про грудневу декларацію під час телемосту зі своєї резиденції у Ватикані з програмою "Che Tempo Che Fa" на італійському 9-му каналі.

За його словами, небезпека полягає в тому, що якщо людині щось не подобається, вона спирається і робить “жахливі висновки”. Саме це сталося з останніми рішеннями про благословення для всіх, додав Понтифік.

"Господь благословляє всіх. Але потім люди повинні вступити в діалог з благословення Господа і побачити шлях, який Господь пропонує. Ми (Церква — ред.) повинні взяти їх за руку і вести цим шляхом, а не засуджувати їх з самого початку”, — сказав Франциск.

Декларація, відома під латинською назвою Fiducia Supplicans (Довіра, що благає), була видана і затверджена доктринальним відділом Ватикану.

З моменту появи цієї декларації Ватикан постійно підкреслює, що благословення не означає схвалення гомосексуальних стосунків і не повинно розглядатися як щось віддалено еквівалентне таїнству шлюбу для гетеросексуальних пар.

Але навіть роз'яснення, зроблене на початку цього місяця доктринальним відділом Ватикану, не вплинуло на єпископів в Африці, де в деяких країнах одностатеві стосунки можуть призвести до тюремного ув'язнення або навіть смертної кари.

Минулого тижня вони опублікували лист, в якому заявили, що груднева декларація викликала "хвилювання в умах багатьох" і не може бути застосована через культурний контекст континенту.

Деякі єпископи у Франції сказали своїм священикам, що вони можуть благословляти окремих представників ЛГБТ-спільноти, але не пари.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати