Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Книжка – як головна зброя

Про новий вектор розвитку «Книжкового Арсеналу» і «літературу національної свідомості», що знову входить в моду
24 квітня, 13:37
ДО ВІТРИНИ НОВИНОК ВИДАВЦІВ ВІДВІДУВАЧІ «КНИЖКОВОГО АРСЕНАЛУ» ПІДХОДИЛИ ЦІЛИМИ СІМ’ЯМИ. СЕРЕД ТОПОВОЇ П’ЯТІРКИ ВИДАНЬ — «УКРАЇНА INCOGNITA. ТОП-25»

Два поверхи літературного задоволення — цього тижня у Києві відкрився п’ятий ювілейний «Книжковий Арсенал». Понад 200 подій, ярмарок за участі 150 видавництв, 40 гостей із 12 країн світу на міжнародному майданчику — цьогоріч фестиваль суттєво розширився і... змінив тональність. Сьогодні це вже не просто свято для книгоманів. У книжках, літературних презентаціях, дискусіях, плакатах і навіть на дитячому майданчику наскрізною ниткою проходила тема війни та дотичних до неї проблем.

«На часі поговорити про дім в усіх сенсах цього слова», — говорить куратор дитячої програми «Книжкового Арсеналу» Юлія Козловець. Завдяки цьому майданчику фестивалю зміни видно найкраще — тут представлено виставку книжкових постерів «Доброго дня, любий вороже! Дитячі ілюстровані книги за мир і людяність», а список видань дитячих книговидавців суттєво розшири тексти на серйозні теми. Замість звичних знижок чи флаєрів, як запрошення до стенду видавництво «Віват» на фестивалі роздає... насіння укропу, який за останній рік уже став символічною для українців рослиною. У просторі арсеналу з’явився «Поезіомат» Ондржея Кобзи — автомат у вигляді труби, що тягнеться ніби з підземелля, для прослуховування віршів відомих чеських авторів про людей у війні та мирі. А генеральний директор «Мистецького Арсеналу» Наталія Заболотна на відкритті фестивалю заявила: «Книжка — це головна зброя, головне досягнення, що поза економічними кризами виборює шлях до майбутнього нашої країни». Попит на інтелектуальну книжку відчувався і біля стенду «Дня» на «Книжковому Арсеналі». Хітом продажу стала новинка «Україна Incognita. ТОП-25», її ж найчастіше купували для відправки на фронт солдатам — таку акцію запропонував «День» усім охочим долучитися до книжкового волонтерства.

У ЦЕНТРІ «КАФЕ ЄВРОПИ» — УКРАЇНА

Про майбутнє нашої країни у різних сферах часто говоритимуть на одному з майданчиків «Книжкового Арсеналу» під символічною назвою — «Кафе Європа». У найкращих традиціях закордонної богеми це умовне кафе має стати місцем, де інтелектуали зустрічаються, обмінюються думками, обговорюють важливі питання. Першим гостем платформи став легендарний чеський політик Карл Шварценберг, колишній глава МЗС Чеської республіки, один із перших політиків зі світовим ім’ям, хто провів аналогію між діями Володимира Путіна і Адольф Гітлера. «Цей простір глибоко символічний. На місці, де колись виробляли зброя, представляють книжки, — говорить пан Шварценберг. — У Києві я маю честь представляти переклад листів Вацлава Гавела до його дружини Ольги. Ці листи — інструкція, як людина може порядно і сміливо повести себе у певній складній ситуації. Я б порекомендував цю книжку людям, що знаходяться у скруті. А оскільки зараз вся Україна знаходиться у скруті, то цей проект можна назвати «духовною допомогою» для всіх». І насамкінець виступу політик додав: «За останніми даними соціологічного дослідження, більшість чехів підтримує Україну у боротьбі за демократію та свободу та реально уявляє, хто є нападником, а хто захищає свою територію». До слова Чехія — спеціальний гість цьогорічної програми «Книжкового Арсеналу», що ще раз підтверджує, наскільки відрізняється культурне середовище країни від політичного.

ГРАФІЧНА ВЕРСІЯ ПОВІСТІ ІВАНА ФРАНКА «ГЕРОЙ ПОНЕВОЛІ» ВИДАВНИЦТВА «ЛЕОПОЛЬ» ЗАЦІКАВИЛА МАЛЕНЬКИХ КНИГОЛЮБІВ

 

Присутність на відкритті фестивалю відомого українського дисидента Левка Лук’яненка також засвідчила новий вектор літературної програми «Книжкового Арсеналу». «Я належу до того покоління українців, які боролися за незалежність, і для нас країни центральної Європи були зразком, — пригадує у своєму вступному слові громадський діяч і політик часів СРСР. — Трагедія української нації полягає в тому, що 340 років ми жили під цензурою, ми не могли писати про національні інтереси і національні проблеми. Був низький рівень національної свідомості й така ж громадська активність. Телевізія продовжувала імперську колоніальну політику 23 роки... Але зараз ми розуміємо, що національна свідомість — найважливіше для кожної нації. В майбутньому нації будуть змагатися не на полі бою, а на полі культури».

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНЕ ТА ЕСТЕТИЧНЕ

І якщо у лівому крилі «Книжкового Арсеналу», де розмістилися видавництва і майданчик «Кафе Європа», панував дух інтелектуального, то у правому в очі одразу кидалося буйство кольорів. Одразу на вході розмістилася масштабна виставка плакату «100 видатних діячів України» від клубу ілюстрації Pictoric. У художників — своє нестандартне бачення образів класиків, які у їхній кольоровій гаммі і специфічній стилістиці оживають зовсім по-новому. У цьому ж крилі під час відкриття фестивалю презентували каталог виставки «Інсценізація українського авангарду 1910—1920 років» з Українського музею в Нью-Йорку. До слова, тема авангарду на цьогорічному «Книжковому Арсеналі» стала досить популярною — організатори презентували партнерську програму «Книжковий квартал», розроблену спільно з Музеєм книги і друкарства України. У спеціальному залі «Папір» можна роздивитися книжкову графіку початку ХХ століття та послухати лекції, присвячені мистецтву книжки.

ГАСЛО «АРСЕНАЛУ ДОБРИХ СПРАВ» — «МРІЮ ПОДАРУВАТИ НЕ МОЖНА, АЛЕ МОЖНА ПОДАРУВАТИ КНИЖКУ — ВОНА НАРОДЖУЄ МРІЮ». ДЛЯ ЮНИХ МРІЙНИКІВ ТАКИЙ ЯСКРАВИЙ КНИЖКОВИЙ ФЕСТИВАЛЬ ПЕРЕТВОРЮЄТЬСЯ НА СПРАВЖНЄ СВЯТО

 

І вперше за всю свою історію «Книжковий Арсенал» захопив для проведення літературних заходів ще один поверх! На другому поверсі розмістилися майстерні текстового дизайну. Тут відбуваються ярмарки шрифтів, друкарські студії, каліграфічні виставки. А для тих, хто хоче неспішно осмислити все розмаїття книжкового дизайну — філософсько-графічне кафе, де триватимуть дискусії з комікс-художниками, а відвідувачам пропонуватимуть зануритися у мандрівку «від університету до масової культури і назад».

У день відкриття організатори підготували для відвідувачів дві гучні події. Перша — презентація нової (посмертної) книжки Олега Лишеги «Поцілунок Елли Фіцджеральд» на «Вечорі для Лишеги», який організувало видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» за участі його друзів, «людей, які дуже рідко з’являються на публіці», як сказав Іван Малкович — Віктора Морозова, Костя Москальця, Тараса Чубая, Богдани Матіяш та багатьох інших. А завершальним акордом першого дня «Книжкового Арсеналу» став показ фільму О. Довженка в музичному супроводі англійського гурту Bronnt Industries Kapital.

«Книжковий Великдень», як любовно охрестив фестиваль український поет і видавець Іван Малкович, триватиме до 26 квітня.

Р.S. Відвідувачі стенду «Дня» отримають унікальну можливість стати першими власниками нового «Маршруту №1. Про Данила. Короля Волині та Галича». Також одразу на місці можна буде оформити редакційну передплату на газету. Кожен передплатник або покупець автоматично стає учасником безпрограшної лотереї та гарантовано отримає один із призів: набір глянців «Маршрут №1», листівки-карикатури від Анатолія Казанського, набір листівок «Малюнок «Дня» або книжки із серій «Підривна література» та «Бронебійна публіцистика».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати