Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зустріч... «Під абажуром»

Творчий доробок родини Рапопорт — Файнерман — Агамян представлять у Музеї сучасного мистецтва України
30 серпня, 10:38
БУДИНОК НА ПЕЧЕРСЬКУ. ЛЮБОВ РАПОПОРТ / ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО МУЗЕЄМ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ

7 вересня відкриють виставку «Під абажуром», яка відбувається у рамках проекту «Семейные ценности — Родинні зв’язки». В експозиції можна побачити роботи цікавих творчих особистостей родини художників Рапопорт — Файнерман — Агамян.

Засновник династії  Борис Наумович Рапопорт — людина непростої долі. Він виріс у родині, яку не обійшли сталінські репресії 1937 року. Майбутнього художника врятували викладачі художньої школи, в яку вступив Борис. Його талант оцінили в Америці на виставці робіт обдарованої молоді Радянського Союзу, а одне з його полотен, написане у Київському художньому інституті, придбав Національний художній музей України. Це був початок творчого шляху, а далі — праця, виставки, визнання таланту... Його вишукано-ліричні роботи приносять задоволення усім, хто цінує гарний смак і майстерність виконання.

Ганна Львівна Файнерман пройшла свій унікальний шлях  повоєнної юності — навчання, праця на заводі, участь у відновленні післявоєнного Києва... Колись Архип Куїнджі сказав: «Щоб стати хорошим художником, треба навіть спати з альбомом і олівцем». Саме так було із Ганною. Вона весь час робила замальовки, ескізи, начерки, писала вірші... Сюжети її робіт звичайні, але наповнені світлом і радістю, пульсують чудовими барвами, викликаючи захоплення щирих сердець.

Творче подружжя подовжилось у нащадках: доньках Олені Агамян та Любові Рапопорт, онуці Ануш Агамян й у правнуку Григорі Григоряні, які увібрали в себе енергію, творчий досвід і знання старшого покоління, доповнивши його своєю індивідуальністю й неповторністю.

Олена Агамян — чудовий майстер, її роботи — відображення зворушливої й делікатної натури. Вона автор проекту «Музей у валізі». Збирає й архівує творчі здобутки своїх батьків.

Любов Рапопорт зі своїм особливим стилем одразу звертає на себе увагу. Вона експериментує, комбінуючи пристрасть і затишок, реальність і вигаданий світ. Вона щедро ділиться своєю уявою, світом і образами з глядачем.

Ануш Агамян, донька Олени, — модельєр, творча й сповнена фантазією особистість. Автор проекту «Плетена книга», мета якого — об’єднати українців добрим словом, щирими побажаннями, любов’ю до рідної землі. З освітньою місією бере участь у заходах Міжнародного дитячого фестивалю театрального мистецтва «ПТАХ».

Григор Григорян, син Ануш, — молодий і обдарований. Займається фото, графікою, вивчає живопис.

На відкритті «Під абажуром» зберуться не лише члени родини і друзі майстрів, а й колеги-художники, мистецтвознавці, науковці, музейники,  галеристи, викладачі та студенти творчих вишів і всі, що цінують доробок вишуканої, інтелігентної і творчої династії.  

Виставку можна буде побачити до 8 жовтня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати