Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У традиціях культурної дипломатії

Хор «Кредо» навесні відправиться у всесвітній тур, що відтворить маршрут капели Кошиця 100-річної давнини
29 січня, 10:46
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Той факт, що Українська Республіканська Капела, створена у 1919 році за ініціативою очільника уряду — голови Директорії Симона Петлюри, була державним «культурним» проектом, вплинув на підвищення закордонного іміджу українських державних інститутів і конкурентоспроможності Української Республіки. Нова репрезентативна культурна інституція, за задумом Петлюри, мала прорвати російську інформаційну блокаду в Європі. Цей історичний та ідеологічний факт, є гарним інформаційним приводом для великого флешмобу на столичному залізничному вокзалі в рамках масштабного проекту «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України».

Його учасники, виконавши знаменитого «Щедрика» та духовний гімн України «Молитву за Україну» Миколи Леонтовича закцентували, що саме з київського вокзалу УКР під орудою Олександра Кошиця вперше вирушила у велике світове турне 100 років тому. Цього року маршрут має повторити камерний хор «Кредо» — переможець всеукраїнського фестивалю #ЩедрикФест, що відбувся наприкінці 2018 р. на Донеччині. Тож серед учасників флешмобу були й учасники конкурсу — хор хлопчиків та юнаків КССМШ ім. М.В.Лисенка, Дитячий хор «Передзвін», що приїхав заради флешмобу з Глевахи, Дитячий хор «Пастораль» ДШМ ім.С.Турчака, до яких приєдналися — Хор студентів Національного університету ім. Т.Г.Шевченка та КПІ ім.І.Сікорського, Народна академічна хорова капела «Почайна» Національного університету Києво-Могилянська академія, академічний Хор ANIMA Київського національного університету культури і мистецтв, Камерний хор «Кредо», артисти хору Національної Опери України ім.Т.Г.Шевченка та дитячий естрадно-духовий оркестр «Сувенір».

— Ідея Петлюри відправити колектив, який мав тільки піснею довести всім, що Україна багата традиціями, самоідентична держава, яка має глибоке коріння, і це відображене саме в мистецтві — надзвичайно успішна, — переконаний головний хормейстер Національної опери України і керівник хору «Кредо» Богдан ПЛІШ.

Відтворення піврічного туру столітньої давнини розпочнуть навесні. Перший концерт заплановано на 11 травня в Празі: «Чехія, Словаччина, Німеччина, Франція, Австрія, Нідерланди, Англія, Америка, Канада. В цій програмі будуть відображені частково твори, які співала капела Кошиця, буде представлений український фольклор у обробці сучасних українських композиторів і блок української духовної музики сучасних українських композиторів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати