Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Станція «Академік Вернадський» – вражає

Уперше за багато років у арктичній науковій експедиції взяли участь журналісти
27 квітня, 11:31

На початку квітня 12 українських вчених-дослідників, серед яких — геологи, геофізики, біологи, медики та інженери, вирушили на експедицію до Антарктики, де вони замінили попередню команду, яка провела там цілий рік. Всі члени експедиції пройшли серйозний та ретельний відбір, медичну і психологічну перевірку і обов’язкову практичну підготовку. На «Академіку Вернадському» вчені проводять різні геолого-геофізичні, медико-біологічні та гідрометеорологічні дослідження. У кожного з них є персональний науковий план. Також вчені з’ясовують, як впливає на людину життя у вкрай суворих кліматичних умовах.

Уперше за багато років з експедицією на станцію поїхали журналісти — кореспондент Олександр Махов і оператор Руслан Кузьгов з ТРК «Україна». На українській антарктичній станції «Академік Вернадський», яка розташована на острові Галіндез, знімальна група підготувала серію матеріалів про умови життя та дослідження наших вчених.

Як розповіли «Дню» учасники знімальної групи, дорога до острова Галіндез, де розташована українська станція, зайняла у команди близько тижня, адже довелося подолати відстань в 17 тисяч кілометрів. З Києва члени експедиції вилетіли спочатку в Рим, потім в Буенос-Айрес, а потім в порт Ушуайя, звідки судном вирушили до місця призначення. Полярники змінили континенти, часові пояси і навіть пори року.

Дорогою в край вічної мерзлоти не обійшлося і без непередбачених ситуацій. Через погіршення погоди піднявся сильний шторм, до речі, на найнебезпечнішій на Землі протоці Дрейка. Тому вихід в океан корабля відклали на добу.

Після непростої подорожі крижаними водами Антарктики знімальна група каналу «Україна» разом з 22-ю експедицією прибули на станцію. З собою полярники привезли запаси, яких їм вистачить на цілий рік: загальна вага продуктів, палива і спеціального обладнання — 200 тонн.

«Що найбільше вразило на станції Вернадського, так це люди. По-справжньому відважні полярники, які в тяжких антарктичних умовах працюють на нашій станції. Дуже відкриті і чесні. Українська станція «Академік Вернадський» вважається найбільш відкритою для інших людей у всій Антарктиді. Тут завжди раді гостям і із задоволенням приймають туристів, — розповів «Дню» Олександр МАХОВ, журналіст каналу «Україна». — В цьому переконалася і наша знімальна група. Нам із задоволенням давали інтерв’ю, показували найпотаємніші місця на станції, розказували секрети Антарктиди. Сюди хочеться повертатися знову і знову».

Телевізійники розповіли, що в умовах Антарктиди особливо важко було працювати з технічної точки зору. Інколи апаратура просто не витримувала навантаження.

«Дуже важко було працювати на кораблі, коли ми перетинали протоку Дрейка. Всі три дні по дорозі туди і три дні, коли поверталися назад, були величезні хвилі. Шторм 9 балів. Ми удвох із журналістом виходили на палубу, щоб відзняти матеріал. Я знімав, а Олександр мене страхував, — говорить Руслан КУЗЬГОВ, оператор каналу «Україна». — Була реальна небезпека впасти за борт. Адже крен корабля досягав 42 градуси. Вже у самій Антарктиді була дуже мінлива погода — дощ, сніг, вітер, сонце. Починався снігопад, а вже через п’ять хвилин світило сонце. Але, незважаючи на всі труднощі, вдалося відзняти 17 годин унікального відео».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати