Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справді ексклюзивна

Львівська галерея мистецтв розпочне виставковий рік проєктом «Портретація» Бориса Фірцака
28 січня, 10:31

Читачі «Дня» вже кілька тижнів тому знали про це — з розмови за підсумками року, що минув, з генеральним директором ЛНГМ Тарасом Возняком (див. публікацію «Не треба співати тужливих пісень» у «Дні» від 7 січня 2021 р.). «Відкриватимемося виставкою блискучого Бориса Фірцака «Портретація», — похвалився тоді Тарас Степанович.

У галереї говорять про проєкт «Портретація» як про яскравий та довгоочікуваний і називають Бориса Фірцака «окремим явищем серед низки феноменів українського мистецтва доби Перебудови і Незалежності, автономною зіркою серед сузір’їв». Додають, що художник, існуючи між Закарпаттям, Львовом і Києвом, не є типовим представником жодної з локальних шкіл або художніх течій.

Борисові Фірцаку 59 років. Першим своїм наставником вважає батька, котрий рано помітив і розвинув художні здібності сина, стимулюючи до занять малюванням та знайомлячи з друзями — представниками Закарпатської школи живопису.

Мистецького фаху вчився у Львові — в Українському поліграфічному інституті ім. Івана Федорова (кафедра поліграфічного дизайну і книжкової графіки). Виставляється з 1987-го. Учасник  багатьох республіканських і міжнародних виставок, з яких понад 10 — персональних.

Роботи художника зберігаються у Музеї видатних діячів української культури, Державному музеї театрального, музичного та кіномистецтва України, Фонді Мазоха, Будинку-музеї Волошина та у приватних зібраннях в Україні, Польщі, Австрії, Данії, США та Росії. Борис Фірцак працює в жанрах живопису, графіки, сценографії, архітектурного дизайну, а також як художник кіно і театру. Особливість стилю митця — надзвичайна увага до деталей.

Серед рукотворів Бориса Фірцака є натюрморти і пейзажі, але найвагоміша та найрепрезентативніша складова його практики — портрет.

«Оскільки портрет проходить наскрізною лінією крізь усю творчість Бориса Фірцака, він найвиразніше дає змогу прослідкувати процеси трансформацій його художнього методу упродовж кількох десятиліть, — зазначають, анонсуючи виставку «Портретація», у Львівській галереї мистецтв. — Відповідно, дає таку змогу і сама виставка, а це — ретроспективний міжмузейний проєкт, де зібрано твори різних періодів Бориса Фірцака: від студентських полотен до найновіших — «карантинного» 2020-го. Серед експонованого — й взяті спеціально для виставки у Львівській галереї мистецтв роботи з приватних та музейних колекцій зі всієї України, що робить цю експозицію справді ексклюзивною».

Переконатися в ексклюзивності «Портретації», воднораз відчути властиві практиці Фірцака бінарні опозиції, контрасти, які забезпечують внутрішню динаміку при позірній статиці (а ця амбівалентна сутність творчості цього митця найповніше розкривається саме в портретах), встигнуть всі охочі — виставка у Палаці Лозинського (вул. Стефаника, 3) триватиме з 29 січня до 1 березня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати