Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мистецтво на паузу не поставиш»

У Вінниці анонсували ювілейний Міжнародний пленер «Кращий художник / The Вest artist — 2021»
10 лютого, 10:18

Попри пандемію і складну ситуацію, організатори міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник / The Вest artist» вирішили не відмовлятися від його проведення у 2021 році і оголосили про старт проєкту. Попередньо, залежно від пандемічних обставин, він проходитиме з 12 по 26 серпня у Києві, на Вінниччині та Житомирщині. Об’єктами мистецької інтерпретації учасників конкурсу стануть міські пейзажі, визначні історичні місця та об’єкти культурної спадщини Вінниччини, Житомира та інших міст і регіонів. Під час проведення пленеру будуть організовано творчі майстерні, майстер-класи, лекції з обміну досвідом та семінари.

Як повідомив ідейний натхненник проєкту, народний художник України Володимир КОЗЮК, на сьогодні представники мистецької еліти таких країн, як США, Китай, Польща, В’єтнам, Індія, ОАЕ, Грузія, Молдова, Франція, Вірменія, Таджикистан та інших, уже зголосилися на участь у проєкті. Надсилати заявки можна до 4 березня 2021 року на електронну адресу [email protected]. Крім резюме та фото робіт, цього року конкурсанти мають відзняти відео, на якому буде відображено процес написання однієї з надісланих робіт з натури. Такий прийом організатори запровадили для того, щоб уникнути плагіату і переконатися у авторстві поданої роботи.

«Дні проведення, кількість учасників, присутність іноземних пленеристів — усе це буде залежати від епідемічної ситуації, але пленер відбудеться 100%, бо мистецтво на паузу не поставиш, — відзначив Володимир Козюк. — Зараз ми активно ведемо перемовини з представниками місцевої влади та меценатами, які готові підтримати проєкт, адже бюджет формується на основі співфінансування. Маємо попередні домовленості, що пленер розпочнеться у Києві, продовжиться у Вінниці та Житомирі. Також свою зацікавленість прийняти учасників висловили Чернігів та Івано-Франківськ. Остаточну програму зможемо презентувати ближче до проведення конкурсу. Але вже зараз можу запевнити, що він буде значно крутішим, аніж попередні».

Відбір фіналістів проходитиме з 5 по 20 березня 2021 року. Усі твори оцінюватиме журі, до складу якого входять провідні українські та світові художники, мистецтвознавці, представники організаторів та партнерів пленеру. За результатами голосування вони визначать 20—30 художників, які братимуть участь у пленері.

Як писав «День», https://day.kyiv.ua/uk/photo/10-dniv-32-mytci-178-robit у 2020 році на конкурс «Кращий художник / The Вest artist — 2020» надійшло понад 800 заявок з 17 країн світу. Через карантин 16 художників з Киргизстану, Узбекистану, Палестини, Іраку, Йорданії, Білорусі, Словенії, Грузії, Кореї, Польщі та Болгарії творили в онлайні. Вони записували відеозвернення до учасників пленеру і надсилали фото своїх робіт, тобто працювали поза конкурсом, але із 100% гарантією на участь у пленері 2021-го року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати