Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Київське "Динамо" трохи відкриває завісу до Ліги чемпіонів

15 серпня, 00:00

Українські футболісти, здобувши блискавичну перемогу в першому матчі кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів-97/98 над авторитетним датським клубом "Брондбю" в Копенгагені з рахунком 4:2, заклали добрий фундамент загального успіху.

Знайомий уже читачам "Дня" генеральний секретар "Брондбю" Еміль Баккендорфф (пам'ятаєте, перебуваючи нещодавно в Києві, він прогнозував результат матчу у відповідь - 40 до 60 не на користь "Брондбю") зустрів групу київських журналістів за годину до гри й поділився останніми новинами. Підтвердилося, що кращий бомбардир команди Петер Меллер (5 голів у трьох матчах датського чемпіонату, який нещодавно стартував) вирушив напередодні, не дочекавшись "Динамо", в голландському напрямі, бо його продали "Ейндховену" за 1,7 мільйона доларів.

- Що й казати, це для команди суттєва втрата, - пошкодував Баккендорфф. - Для порівняння, це коли б ваш Шевченко не зміг взяти участі в грі...

- Як же ваша команда, що рветься до Ліги чемпіонів, пішла на таке? - поцікавилися ми.

- Адже переговори велися давно, - розвів руками "генсек", він же прес-аташе клубу, - а нині голландці поставили ультиматум - або ви не заграєте Меллера в Єврокубку, або...

Увтім, це їхні, датчан, проблеми. Як і те, що диспетчер команди, чемпіон Європи Кім Вілфорт опинився поза справами через перебор жовтих карток у попередньому єврокубку.

"Брондбю" (Копенгаген, Данія) - "Динамо" (Київ, Україна) - 2:4 (1:2). Перший матч кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів-97/98. Копенгаген. Стадіон "Брондбю". 13 серпня. + 33 . 10 318 глядачів (за протоколом, реально 18 000).

Арбітр: Аманд Ансьєн (Бельгія).

"Брондбю": М.Крог, Б'юр, Нільсен, Різагер, Єнсен, Тогерсон (Даугард, 46), Санд (С.Крог, 80), Хансен, Колдінг, Баггер, Еггер.

"Динамо": Шовковський, Лужний (Волосянко, 85), Головко, Ващук, Дмитрулін, Калитвинцев, Шевченко, Ребров, Гусін, Хацкевич, Максимов (Радченко, 75).

Голи: Баггер (22), Даугард (88, з пенальті) - Гусін (9), Шевченко (34), Ребров (75), Головко (83).

Попереджено: Колдінг (60) - Хацкевич (39), Максимов (58), Гусін (70).

Поїздки за рубіж бувають двох видів: туристичні та з київським "Динамо". Характерна риса останніх - під час екскурсій, як правило, їхні "нефутбольні" гіди, витримуючи лавину футбольних запитань, неодмінно стають уболівальниками нашого "Динамо".

Колишній корінний калінінградець Сергій Ананьєв за сім років перебування в Копенгагені вивчив усе датське якнайдокладніше, чим і з нами поділився. Виявляється, у Данії немає непрестижних професій. Хочеш, будь класним гідом і отримуй свої півтора десятків тисяч крон (1 долар = 7 крон) на місяць. А хочеш... Тобто, не працювати не можна. Ото й королева Данії працює... королевою за 40 з гачком мільйонів крон на рік.

До речі, на Королівському майдані над резиденцією не виявилося прапора. Гід пояснив, що в такий спосіб датчан сповіщають про те, що їхньої королеви немає вдома.

- А як же сьогоднішній матч без королеви? - поцікавилися ми. Мовляв, наш Президент, по змозі очевидно, не запланує заміської поїздки на 27 серпня, коли у Києві вирішуватиметься, хто ж отримає запрошення в Лігу чемпіонів.

"Нефутбольний" гід стенув плечима й мовив:

- Так, мабуть, без королеви це погано... Але я чув, що "Брондбю" збирається не випробовувати свою київську долю, а неодмінно вирішити все сьогодні. І наостанку побажавши нам перемоги, "особливо тим, хто гратиме" (треба ж, він подумав, що в екскурсійному автобусі були також футболісти), запевнив, що поміняє завтрашній квиток на концерт за участю Майкла Джексона на "сьогоднішній" на футбол.

Проблеми були й у киян: давно немає у складі травмованих Косовського, без котрого лівий динамівський фланг ще не так давно загалом важко було уявити, і Кардаша, який було вийшов на пік форми (пам'ятаєте, як "повозив" він німців на "Олімпійському"). Але ви запитайте в Лобановського: чи є в нього кадрові проблеми? І він вам скаже, що гравці мають бути взаємозамінними...

...З перших же хвилин обрушивши шквал атак на ворота надзвичайно досвідченого Mогенса Крога, який розминаючись із шарфом-талісманом на шиї явно грав на публіку, динамівці однозначно дали зрозуміти, що дуже постараються, аби слова-обіцянки "Брондбю" не спарвдилися.

Браво, динамівці! Футбольній Україні, яку того вечора було не відірвати від екранів телевізорів, ви подарували справжню насолоду. Описувати зайвий раз мережива київських комбінацій, які чотири рази завершувалися взяттям воріт "Брондбю", немає потреби - їх якнайдокладніше переказували одне одному уболівальники по всій Україні. А чи слід виділити когось зі складу "Динамо", який виборов, без перебільшення, перемогу року? Так! На славу, ясна річ, попрацювали всі. Та, коли б існував орден за футбольну мужність, його слід було б негайно вручити динамівському голкіперу. Після небезпечного зіткнення з грубо граючим Оле Б'юром 22-річний Сашко Шовковський з перебинтованою скривавленою головою дограв до кінця - ще майже тайм. Уже десь над Польщею поява Олександра в журналістському салоні Ту-154, який повертався на батьківщину, викликала вибух оплесків.

...А невдовзі всіх - і Лобановського особисто, і команду, і журналістів, і, ясна річ, усіх уболівальників привітав з важливою перемогою українського футболу президент АТ "ФК "Динамо" (Київ) Григорій Суркіс, зачитавши при цьому текст радіотелеграми президента ФФУ, прем'єр-міністра країни Валерія Пустовойтенка.

Валерій Лобановський, проте, сказав, що ні в якому разі не можна дозволити собі вважати, що путівка до ліги вже в кишені, що попереду в його підопічних надважкі поєдинки, враховуючи обмаль часу на відновлення психологічних і фізичних витрат, за національну збірну з Албанією і знову проти, погодьтеся, зухвалого "Брондбю".

Ми віримо в тебе, "Динамо"!

Копенгаген - Київ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати