Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дух минулої епохи»

Дніпро представляє живописні полотна братів-близнюків Миколи та Михайла Кубликів
10 грудня, 09:55

Дніпровський художній музей запрошує мешканців міста, області та гостей Дніпропетровщини на нову і без перебільшення унікальну виставку. Її присвятили творчості відомих місцевих художників — братів-близнюків Миколи та Михайла КУБЛИКІВ. В експозиції — півсотні найкращих робіт митців. У чому ж непересічність виставки? По-перше, картини мають мистецьку цінність, вони відображають дух епохи, яка вже минула. По-друге, чи доводилося вам бачити картини, які написані братами-близнюками? Таких випадків історія знає одиниці. І хоч художники схожі — їхня творча манера зовсім різна. У цьому можуть переконатися всі охочі.

Відкрив виставку Михайло Кублик сам, адже життя його брата Миколи обірвалося 1995 року. Тому цей мистецький вернісаж — ще й данина пам’яті художникові Миколі Кублику. Крім картин, на виставці можна побачити єдину світлину, на якій брати зображені разом. «Мій брат був надзвичайно талановитою людиною. Я бачив, наскільки легко йому давалося писати картини. Він був художником від Бога», — сказав Михайло Кублик.

Михайло Олексійович Кублик народився 18 січня 1948 року. У дніпровському музеї розповідають, що художник відомий серед містян як майстер олійного та акварельного живопису. Фахову освіту Михайло Олексійович здобував у Дніпропетровському художньому училищі імені Євгена Вучетича та Ленінградському вищому художньо-промисловому училищі ім. В. Мухіної. Із 1980 року Михайло Кублик став активним учасником художніх виставок, зокрема багатьох персональних, які відбувалися в різних українських містах. Картини дніпровського митця бачили в Києві, Кам’янці-Подільському, Бердянську, селищі міського типу Петриківка і, звісно ж, у Дніпрі. Останніми десятиліттями митець здійснює численні пленерні подорожі Придніпров’ям, різними відомими місцями рідної України, а також мальовничою Грузією.

Брат Михайла Кублика — Микола — дніпровський художник-живописець, автор численних пейзажних і сюжетних полотен, композицій виробничої та героїчної тематик. Із 1976 року Микола Олексійович був активним учасником обласних та всесоюзних художніх виставок. Твори художників-земляків зберігаються у Дніпропетровському художньому музеї, Музеї українського живопису, Дніпропетровському національному історичному музеї імені Дмитра Яворницького, дирекціях виставок міністерства культури і Національної спілки художників України, в родинній та інших приватних колекціях.

В експозиції нинішньої виставки представлено п’ятдесят вибраних творів живопису, виконаних братами Кубликами в період їхньої активної мистецької діяльності — від 1976-го до 1995 року. Саме 1995 рік став трагічним для родини — пішов із життя Микола. «Таких художників-близнюків, котрі були такими схожими зовні й такими різними за творчим темпераментом, ми не знаємо. Тому ця виставка — це ще й можливість відродити інтерес до творчості наших земляків», — зазначив куратор виставки Сергій НЕСМАЧНИЙ.

Тож, як стверджують організатори, відвідавши виставку, можна порівняти живописні полотна схожих зовні братів-близнюків і зовсім різних за характером і творчою манерою художників. А також це ще одна нагода зазирнути в минуле нашого міста: поглянути на вулички Дніпра, двори та живописні околиці.

Виставка орієнтована на широке коло глядацької аудиторії. Твори в експозиції можна побачити до 15 грудня 2019 року. Поспішайте!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати