Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Буде, як при житті митця

У Вінниці завершується перший етап реставрації музею-садиби Михайла Коцюбинського
08 липня, 18:05

Наразі триває ремонт садиби, у якій мешкав письменник. У внутрішніх приміщеннях вже виконані «чорнові» роботи, замінили стару підлогу, провели її гідроізоляцію, підсилили стіни та фундамент, оновили електропроводку, а також провели реставрацію внутрішніх балок на стелі у трьох кімнатах. Тепер триває реставрація даху та вікон. Вони матимуть автентичний вигляд. Як запевнив міський голова Вінниці Сергій Моргунов, вони будуть такі, як при житті Михайло Коцюбинського. Матимуть дерев’яні рами, пофарбовані у зелений колір.

«Музей-садиба Михайла Коцюбинського був відкритий у 1927 році. Він є пам’яткою історії національного значення і своєрідною візитівкою Вінниці. Щороку цей музей відвідує понад 25 тисяч туристів не лише з різних міст України, а й з інших країн, — відзначає Сергій Моргунов. — За останні пів століття серйозні відновлювальні роботи тут не проводилися. У лютому цього року в музеї розпочався перший етап реставраційних робіт. Він включає ремонт хати, комори та сторожки. Це основні об’єкти музейного комплексу. Під час реставрації дуже важливо зберегти історичний вигляд садиби письменника, де він народився і жив з перервами 33 роки. Тому реконструкція проводиться із максимальним збереженням автентичного вигляду».

На часі виконання «чистових» робіт, реставрування веранди, облаштування опалення, пожежної та охоронної систем. Завершити ремонт будівлі планують до кінця року. На реалізацію цього етапу з бюджету виділили майже 2,5 мільйона гривень. Реалізація наступних планів, які стосувалися благоустрою музейної території й оновлення експозиції, буде залежати від економічної ситуації. Адже у цей проєкт інвестуються тільки гроші територіальної громади.

Як писав «День», (у № 83 за 15 травня 2018 року), літературно-меморіальний музей Михайла Коцюбинського — це садиба письменника, де він народився і проживав до 1897 року. Відкрили його 8 листопада 1927 року, а першим директором був молодший брат Михайла Коцюбинського — Хома Коцюбинський. На території садиби, окрім хати, де жили Коцюбинські, збереглися комора, сторожка, є садок, де ростуть липи, груші-глеки, посаджені ще дідом письменника Максимом Абазою, а також привезені Коцюбинським із Криму тамариск і магонія подуболиста, ростуть і субтропічні агави, які так любив письменник. Загалом територія комплексу займає понад 60 соток.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати