Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Неформальна та доступна для кожного — як змінилась англійська мова за останні роки розповідають фахівці

09 лютого, 17:23

Мова — це живий інструмент, який постійно розвивається та адаптується до змін у суспільстві, культурі та технологіях. Англійська — не є винятком, адже за останні роки лексика, граматика та способи спілкування зазнали суттєвих змін.

Які англійські слова зникають, а які, навпаки, зʼявляються? Як на мову впливають соціальні мережі та глобалізаційні процеси? Про це у статті розкажуть фахівці з Першого Кембриджського центру — освітньої компанії в Україні з 15-річним досвідом викладання англійської мови.

 

Менше формальності — більше слів

 

Люди прагнуть говорити без заплутаних виразів, чітко та лаконічно. Це призводить до того, що англійська мова стає неформальною, а деякі традиційні способи спілкування перебувають на межі зникнення.

Наприклад, формальністю, яка вже майже відійшла у минуле, є використання модальних дієслів. Такі слова, як "must", "may" або "shall" дуже рідко використовуються мовцями — так вважає професор Lancaster University Вацлав Брезіна.

Попри те, що певні сегменти мови занепадають, зʼявляються нові слова, вирази та мовні інновації. Наприклад, лише за вересень 2023 року до словника Merriam-Webster лінгвісти додали 690 нових слів.

 

Емодзі — нова мова?

 

Соціальні мережі змінили не лише спосіб комунікації, а й наповнення мови. Зокрема, вони сприяли появі нової лексики — сленгу. Наприклад, такі слова як “selfie,” “trending,” “viral”, “follower”, "hashtag" стали невіддільною частиною розмовної англійської.

Також варто згадати й про те, що текстові повідомлення часто містять абревіатури, які спрощують написання цілих фраз. Такі вирази спочатку зʼявились у цифровій комунікації, але згодом набули популярності й в усному спілкуванні. Зокрема:

"LOL" — laugh out loud,

"BRB" — be right back,

"TTYL" — talk to you later.

Однак найвідчутніша зміна, яка зʼявилась завдяки смартфонам — це емодзі. Вони стали новим засобом спілкування та допомагають інтернет-користувачам демонструвати свої враження та настрій в один клік. Така візуальна мова сильно змінила спілкування та стала важливою частиною культури.

Емодзі мають суттєвий вплив на англійську. Відтак, словом року за версією Oxford Dictionary ще у 2015 стало емодзі "обличчя зі сльозами радості".

Технології також вплинули і на освітні можливості. Наприклад, на способи вивчення мови. Відтак, курси англійської мови онлайн стали сучасним варіантом опанування іноземної мови, адже вони надають змогу навчатись вдома, зі зручним графіком та доступом до ресурсів із будь-якої точки світу.

 

Глобалізація та мовний обмін

 

Оскільки велика кількість людей у різних куточках планети спілкуються англійською, до мови потрапляють нові місцеві слова та фрази. Наприклад, саме так зʼявились кілька нових англійських діалектів — Singlish у Сінгапурі та Hinglish в Індії.

Завдяки широкому використанню англійської, люди з різних країн під час спілкування ненавмисне передають в іншу мову нові слова. Таким чином нещодавно в англійську увійшли слова schadenfreude з німецької — радість від того, що у когось проблеми, а також joie de vivre, що з французької перекладається як “відчуття великого щастя і насолоди життям”.

Соціально-культурні зміни також вплинули на сучасну англійську. Питання гендерної рівності спонукало популяризацію використання нейтральних займенників, таких як "they" в однині, для позначення осіб, які чітко не ідентифікують себе як чоловік або жінка.

Англійська поповнюється новими словами та виразами, стає доступнішою для кожного. На зміну мови впливають сучасні соціокультурні процеси та активне зростання значення технологій у нашому повсякденному житті.

Зміни в англійській мові лиш вказують на її поступовий розвиток та адаптацію до сучасних реалій. Що залишається робити нам? Імовірніше, навчатись, збагачувати мову та вивчати нові слова. Таким чином наше спілкування стане точнішим, виразнішим та зрозумілішим.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати