Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дослідники воєнної історії з Польщі надають масштабну гуманітарну допомогу Україні

у співпраці з ужгородським Центром військово-історичних досліджень «Memento bellum»
14 вересня, 12:15
Перший гуманітарний рейс 23 березня 2022 р. Мукачево. 128-а ОГШ бригада

     З перших днів початку широкомасштабного вторгнення московитів на українську землю дослідники військової історії з Ужгорода включилися в загальнонаціональний волонтерський рух допомоги ЗСУ та цивільним структурам, які безпосередньо пов’язані з українською армією. Одним з таких напрямків є лікувальна сфера, яка опікується наданням першої медичної допомоги на полі бою та оздоровленням поранених бійців у тилових шпиталях. У цьому сенсі найбільш масштабною є співпраця з польськими партнерами – благодійною громадською організацією «Agencji Dzieł Społecznych» засновником якої є житель міста Колбушов на Підкарпатті  (за 30 км. від м. Жешув), дослідник воєнної історії Петро Цепелік.

Фото надан5

      В Ужгородському ТЦК

За фахом пан Петер - педагог, фахівець з теорії виховання, закінчив факультет суспільних наук Люблінського католицького університету. Під час навчання брав участь у діяльності студентських та громадських організацій християнського та антикомуністичного характеру.

    Його дід Міхал Вілк (жив у 1900-1996 роках) воював і був поранений при обороні Львова в 1918 році. У 1920 році під час польсько-радянської війни потрапив у полон на Східному фронті. Через кілька днів йому вдалося втекти з табору військовополонених, організованого більшовиками на аеродромі в Києві. Завдяки допомозі українського населення неодноразово уникав повторного полону та розстрілу червоноармійцями. Пішки дійшов через Коломию до Польщі. Воював у серпні 1920 р. при обороні Варшави, де був поранений під Мінськом Мазовецьким. Нагороджений Хрестом Доблесті та п’ятьма іншими бойовими нагородами.

Фото надан5

     Завантаження лапароскопа в Колбушові. Б.Пранничук, П.Цепелік, Ю.Фатула, С.Кушняр

Пан Петро Цепелік – підприємець. У 1992 році пройшов стажування за програмою MBA у Французькому інституті менеджменту у Варшаві. До 2017 року займався приватним бізнесом - продавав пластикові вироби та фурнітуру для всіх типів магазинів. Нині його некомерційна організація «Social Works Agency sp. z o. о» допомагає молодим людям знайти свою першу роботу. У рамках соціальної місії також брав участь в організації спільноти громадських організацій, які шукали могили солдатів Першої світової війни, котрі загинули в Бещадах.

Фото надан5

     Мобільний рентген-апарат для Мукачівського військового шпиталю

З перших днів російської агресії проти України пана П.Цепеліка попросили допомогти організувати в Польщі приймання українських біженців, жінок і дітей, які прямували до Італії. «Я бачив застиглі обличчя жінок без вираження емоцій і на емпіричному досвіді відчув, що таке втрата контролю над власним життям у людей, які тікають від ворога та бомбардувань. Моїм обов′язком було всіма силами допомогти цим людям. Разом із сім’єю, друзями та сусідами я організував евакуаційно-розміщувальний пункт у будівлі закритої сільської школи поблизу Кольбушова. Туди ми доставляли людей, які прибували на короткочасне перебування, з прикордонних переходів та залізничних станцій Підкарпатського воєводства. Угода з громадською організацією з Мілана «I Bambini dell Est» дозволила відправляти цих людей до Італії, де вони знайшли свій другий дім. Ми старанно, наскільки це було можливо, створили максимальний комфорт і відчуття безпеки нашим гостям з України під час їхнього спілкування з нами. Завдання було не з легких, адже 80% із майже 200 осіб були в Польщі вперше. Ці люди приїхали, переважно, з великих міст східної частини України, більшість – з Харкова. Одна з них – вчителька англійської мови Тетяна Левада, пробула в нашому домі майже 6 місяців і відіграла ключову роль головного координатора в організації допомоги нужденним. Такий вид допомоги ми надавали до Великодня 2022 року.

Фото надан5

    Операційний стіл для Ужгородської міської лікарні

Перед самим Різдвом на прохання міської влади ми організували евакуацію ще майже 80 людей з туристичного курорту Мушина Злоцька до Італії та Греції. Це була кількаденна акція, яку проводили спільно з італійськими волонтерами з Мілана. Наші міжнародні зв’язки наразі дали нам можливість разом з італійцями організовувати благодійну допомогу. Часто ці контакти також народжувалися спонтанно і випадково. Єдиним критерієм було спільне бажання допомогти Україні. Наш син Матеуш, який влітку 2022 року проходив 8-тижневу студентську практику в лікарні в Ріміні, після роботи зустрічався з італійськими однолітками та їхніми сім’ями та пояснював суть перекрученого московською пропагандою конфлікту, джерелом якого є вічний російський імперіалізм, зокрема відмова москалів визнавати право українців на незалежність, бажання мати свою мову, культуру і державу. Такі спілкування часто давали початок подальшим спільним діям допомоги нужденним в Україні», - розповів нам пан П.Цепелік.

Фото надан5

    Подяка від Закарпатського ТЦК

Починаючи від 23 березня 2022 року і до теперішнього часу від очолюваної ним організації в Україну доставлено 8 гуманітарних вантажів. Перший – 23 березня 2022 року на двох машинах привезли Казимир Сот – родич П.Цепеліка, приватний видавець, житель м.Варшава, і Мирон Михалишин – громадянин Польщі українського походження, військовий капелан Польської армії у відставці, греко-католицький священник. Вантаж, у якому були кровозупинні джгути натівського взірця, павербенки, рації, термоковдри, спальники, енергетичне харчування та медичні матеріали доставили у Мукачево для потреб 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

     Другий вантаж на двох машинах привезли 30 квітня 2022 року Казимир Сот і Лукаш Цепелік – син Петра Цепеліка. Цей вантаж, у якому переважали матеріали медичного призначення, за посередництва ГО «Memento bellum» передали в обласний військкомат для потреб закарпатських військових підрозділів.

Фото надан5

     Подяка від Мукач.шпиталя

У кінці серпня 2022 року польські благодійники передали для потреб Мукачівського військового шпиталю мобільний рентген-апарат вартістю 50 тис. євро, а також різні матеріали для обласного військкомату: джгути, ліхтарики, медичні матеріали та інші потрібні речі.

     Цьогоріч в Україну уже доставлено чотири гуманітарні вантажі: 23 січня в Ужгородську міську центральну клінічну лікарню передано сучасну операційну лампу, гігієнічні засоби, медикаменти; 13 лютого – апарат УЗД; 17 березня – сучасний операційний стіл, який за власні кошти придбав земляк П.Цепеліка – лікар-анестезіолог військового шпиталю німецького міста Дюссельдорф, а також ліжка-каталки та інші засоби медичного призначення. Нарешті 7 липня Юрій Фатула та Богдан Пранничук доставили з Польщі в Ужгородську міську клінічну лікарню, у якій лікують наших захисників, сучасний лапароскоп японської фірми «Olympus» вартістю 76.600 тис. євро. Придбання цього приладу – результат масштабної колективної благодійної діяльності громадських організацій та громадян Польщі й Італії, які протягом 9 місяців збирали кошти для придбання необхідного апарата. Польський дилер фірми «Olympus», довідавшись про громадську ініціативу, наполовину зменшив ціну приладу та відвантажив його з відстрочкою оплати вартості. Це – особливий прецедент у підходах до надання гуманітарної допомоги Україні.

     Крім допомоги закарпатським військовим та ужгородським лікарням, яку координував керівник ГО «Memento bellum» Юрій Фатула, Петро Цепелік допомагав також Івано-Франківській області: Яремчанській лікарні передано операційні лампи та медичні матеріали, Надвірнянському лісництву - 4 пожежні машини. Також були поставлені операційні лампи у лікарню прифронтової зони біля міста Бахмут.

На наше запитання, як надалі  розвиватимуться події сучасної історії, П.Цепелік з впевненістю відповідає: «немає сумніву, що найближчим часом буде створено нове військове об′єднання держав, які обороняються від агресивної росії, на чолі з Польщею і Україною. І це - не фантасмагорія. Спільне виробництво військової продукції дасть роботу і прибутки нашим країнам».

Василь Ільницький

м. Ужгород

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати