Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За комунальні борги — на «лічильник»

07 березня, 00:00

Після накладення Президентом вето на Закон «Про списання й реструктуризацію заборгованості за квартплату, комунальні послуги, спожитий газ і електроенергію» парламент прийняв його нову редакцію, що передбачає лише реструктуризацію цієї заборгованості.

Більш того, щоб підстрахувати від можливого накладення Президентом повторного вето, народні обранці навіть пішли на скасування раніше прийнятого парламентом мораторію на стягування пені за прострочення комунальних платежів. Відтепер за кожен день прострочення з громадян буде стягуватися солідна пеня на розсуд комунальників, тобто громадян посадять на «лічильник» на зразок відомих кримінальних ситуацій. У своєму соціальному «завзятті» народні депутати навіть не спромоглися чітко і конкретно відрегламентувати «пеньове» рішення, фактично відкривши найширші можливості для різного роду махінацій з нарахуваннями платежів і пені на них тими ж комунальниками, і не тільки ними.

Дійсно, з точки зору зацікавлених осіб, чому б, наприклад, не нараховувати будь-яку пеню вже з першого числа нового місяця чи розсилати «платіжки» у довільні терміни, та ще й заднім числом їх оформлення. Народні обранці, немов не відаючи, що творять, тільки обмежили неминучий заповзятливий «азарт» комунальників 100-відсотковою планкою від загальної суми заборгованості (сподіваюся, місячної). Отже, замість списання боргів із комунальних платежів для незаможних громадян нас усіх чекає фактичне підвищення тих же комунальних платежів аж до їхнього подвоєння за рахунок введення «пеньового» механізму — найсправжнісінької соціальної екзекуції малозабезпечених громадян із відповідним підвищенням заборгованості, що вже є у них із комунальних платежів.

Самі ж народні обранці, кинувши своїх «боржників»- виборців у пащу комунального «молоха», з почуттям виконаного обов’язку ринулися в гущавину передвиборної боротьби, знову рекламуючи на всі лади свою постійну турботу про благо громадян, яких у черговий раз закликають віддати свої голоси найбільш щедрим на обіцянки кандидатам.

Депутатська позиція не вписується в жодні логічні рамки, тому країна повинна знати в обличчя своїх «героїв», а тим більше, у період виборчої кампанії. Тому вважаю принципово необхідним опублікування, якщо не персонального списку народних депутатів, то хоч би переліку фракцій і груп парламенту, за підтримки яких було скасовано мораторій на стягування пені за прострочення комунальних платежів незалежно від рівня платоспроможності громадян. Упевнений, що при опублікуванні цих даних багато мільйонів виборців України вже не потребуватимуть жодних теле- й інших дебатів для прийняття власного рішення, кому не віддавати свій голос. Адже все стане досить зрозумілим навіть при наявності несподіваних масованих рекламно-демагогічних атак на український електорат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати