Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Реанімація пам’яті»

У Рівному науковці розробили віртуальну карту міста майже столітньої давнини
21 липня, 12:25

На ній можна відшукати споруди, яких уже не існує. Це об’єкти і місця, які символізують українське, польське, єврейське, російське та чеське обличчя Рівного 1919—1939 років. Таку карту створили в рамках проекту «Полікультурне Рівне», який реалізовує Центр студій політики пам’яті та публічної історії «Мнемоніка». Як розповідають історики, полікультурний портрет міста до невпізнаваності змінили репресії та війна. Тож автори проекту намагаються повернути ту знищену пам’ять.

Над картою розпочали працювати ще минулого року. Цьогоріч оновили — на неї нанесли понад сто об’єктів, пов’язаних із розвитком міста у міжвоєнний період. Серед них християнські та юдейські святині, польські адміністративні будівлі, освітні й культурні заклади, пов’язані з життям української, польської, єврейської, чеської та російської громад Рівного. Тим часом автори проекту вже розробили маршрут тематичної пішохідної екскурсії, а також планують провести історичний квест.

«Ця карта є інструментом для реанімації пам’яті про місто, яке зникло, яке вже не існує, яке відійшло в небуття, — коментує директор ГО ЦСПП «Мнемоніка» Максим Гон. — У такий спосіб Рівне прилучається до досвіду тих міст України, зокрема Львова, які пошановують іншість, керуючись загальнолюдськими цінностями».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати