Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Холодно... Як би не було і, як би не дуло в твоє вікно...»

08 жовтня, 00:00

Різке похолодання, яке незвичайно рано прийшло в Донецьк і заскочило багатьох зненацька, змусило ще раз (із сумом?) згадати шалену спеку, від якої потерпали мешканці сходу та півдня України минулим літом. Втім, виглядає так, що падіння температури повітря заледве позначилося на соціальному кліматі міста. Недовго подивувавшись білій парі, що вже наприкінці вересня повалила була з їхніх вуст, донеччани перевдягнулись у теплий одяг і з головою занурилися у звичний вихор життя, сповнений як передвиборних приготувань, культурницьких та благодійних акцій, спортивних змагань, навчання тощо, так і буденщини, рутинної праці. Кожен із наших сьогоднішніх героїв у той чи інший спосіб вплетений у соціально-політичне або культурно-мистецьке мереживо міста, тож тим яскравіше увиразнюються на цьому тлі події в їхньому особистому житті. Читаймо.

Лідія БІДИЛО, провідний фахівець Управління у справах сім’ї та молоді Донецької обласної державної адміністрації:

— Останній тиждень видався не таким насиченим, як передостанній. Переважно ми займалися підготовкою документації з проведених раніше заходів. Насамперед ідеться про Всеукраїнський молодіжний мистецький пленер «Мальовнича Україна», який цього року пройшов на Донеччині, в Урзуфі, з 22 по 26 вересня. З усіх областей до нас приїхали молоді обдаровані художники, з якими ми провели п’ять чудових днів. Маю сказати, що ми не обмежувалися морем і відвідали заповідники Кам’яні Могили та Хомутовський Степ, екскурсії по яких для нас провів директор заповіднику. Упродовж всього пленеру художники малювали степові та морські пейзажі — ранкові, вечірні, денні — і наприкінці пленеру виставили їх на експозицію в пансіонаті «Аквамарин» (Урзуф).

Галина ЧУМАК, директор Донецького обласного художнього музею, м. Донецьк:

— Наприкінці вересня в нас у музеї відкрилися експозиції двох відомих українських художників. Це виставка Олега Тістола — знаного в усьому світі живописця, роботи якого добре продаються на аукціонах Крісті’с, Сотбі тощо, та виставка одеського художника Миколи Прокопенка. Окрім того, триває експозиція всесвітньо відомої пам’ятки культури — Скіфської пекторалі, що привезена з Києва. Усі три виставки користуються величезним попитом — щодня маємо 200-300 відвідувачів, а останньої середи вересня (вільний день) було близько тисячі осіб! Я не знаю більше такого музею, де було б стільки відвідувачів. Маю сказати, що ми дуже хвилювалися, не знали, як сприйматимуть у нас творчість Олега Тістола. Але відгуки просто чудові, всім цікаво. Нам приємно, що в музей іде дуже багато молоді, і ми тішимося, що беремо участь у формуванні культури сприйняття сучасного мистецтва у молодого покоління. Старші люди здебільше йдуть подивитися на пектораль, але заразом оглядають і художні експозиції.

Загалом у нас усе добре. Нещодавно зробили ремонт. Між іншим, в п’ятницю, першого жовтня, до мене завітав мер міста Олександр Лук’янченко. Запитував, які проблеми має музей, що треба відремонтувати, аби під час Євро-2012 він постав у доброму світлі. Я показала йому, що ми вже відремонтували і що залишилось. Залишилось найстрашніше — вікна та підлога, паркет. Взагалі ми фінансуємося обласним бюджетом, але мер пообіцяв взяти на міський баланс половину кошторису. Звісно, це не може нас не радувати!

Відзначу, що 11—12 жовтня ми проводимо всеукраїнську наукову конференцію, присвячену 50-річчю відновлення колекції нашого музею. Після війни вона була повністю втрачена і лише 1960 р. нам виділили приміщення, де нині розташовується музей, і ми розпочали відновлення колекції.

Євген СЕМЕХІН, голова Донецького обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Демократичний Альянс», м. Донецьк:

— Найважливіша подія останнього тижня — і не лише останнього тижня, але й кількох останніх років — це рішення про одруження. Я освідчився своїй дівчині, вона погодилася, і ми вирішили, що поберемося 7 листопада.

Якщо про менш важливі події, то є неприємні моменти, пов’язані з громадянським суспільством — власне, із його утисками з боку влади. Зараз відбувається підготовка до виборів. Донецький осередок «Демократичного Альянсу» вирішив брати в них участь, аби набути новий досвід, вийти на вищий рівень організації. В Донецьку у нас один кандидат по мажоритарній системі. Але при формуванні складу комісій ми стикнулися з «надутим» плюралізмом, коли члени комісії нібито представляють усі партії, але насправді проходять від однієї партії і одностайно приймають потрібні рішення. Додам, що минулого тижня до нас звернулися студенти декількох донецьких вишів з проханням захистити їхнє право на безкоштовне навчання. На нашу думку, останні прийняті Міністерством освіти постанови про плату за пропуски занять та перездачу іспитів порушують права студентів, тож нині ми розробляємо кампанію на рівні міста Донецьк із захисту студентства. Також плануємо невдовзі провести акцію на підтримку української мови, подібно до тієї, що пройшла 4 жовтня в кількох обласних центрах України.

Равіль ГІНАТУЛІН, голова правління Макіївської молодіжної громадської організації «Молодіжний Альянс Макіївки», м. Макіївка:

— В мене був дуже насичений та цікавий тиждень. У понеділок я був запрошений на міську конференцію Партії регіонів, на якій виступив перед делегатами від Союзу молоді регіонів України. Запевнив, що ми будемо вірними друзями та партнерами у цій виборчій кампанії та разом переможемо. Тоді ж я був офіційно внесений до списку Партії регіонів на місцеві вибори у м. Макіївка. У четвер від імені Союзу молоді регіонів України та за підтримки Молодіжного Альянсу Макіївки я в числі інших делегатів конференції відвідав територіальні соціальні центри допомоги самотнім та літнім людям. Ми привітали їх з Міжнародним днем літніх людей та подарували солодощі, а також книжки для їхньої бібліотеки. Далі побували на зустрічі Донецького обласного дитячо-молодіжного центру з громадськими організаціями міста. Завершився насичений день другою частиною міської конференції Партії регіонів.

Вихідні пройшли не менш вдало. В неділю я відвідав «Донбас-Арену», де вболівав за улюблену команду. «Шахтар» переміг «Динамо». Тиждень вдався на 100%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати