Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дещо про декомунізацію

Ажіотаж навколо здобування почесних звань у мистецьких вишах — нездоровий
31 березня, 14:44

...Декомунізація свідомості громадян (хоча, зрозуміло, не всі заражені і не однаковою мірою) — процес складний та тривалий, і привиди минулого щосили чинитимуть спротив. Одним із проявів хворобливості нашого суспільства... є збереження інституту почесних державних звань.

До посилення гонитви за почесними званнями значною мірою спричинилось Міністерство освіти і науки. Запровадивши уніфіковані, без урахування специфіки мистецької освіти, умови акредитації вишів, воно не зважило на той факт, що практикуючі мистці-педагоги не пишуть дисертацій (або пишуть дуже рідко). Щоби частково виправити ситуацію, було дозволено зараховувати почесні звання як науково-педагогічні («заслужений» — доцент, «народний» — професор). Це мотивує виші до максимально можливого висування претендентів на відзнаки. Як наслідок — нездоровий ажіотаж навколо здобування почесних звань і почастішання парадоксальних випадків.

Дивує те, що більшість свідомих людей, зокрема причетних до культури та мистецтва, нібито розуміють ганебність цього явища, але будь-які ініціативи та розмови щодо перегляду або цілковитого скасування схеми присвоєння почесних звань, як правило, лише глушаться і нейтралізуються. Так само, як не доходить до відкритої й радикальної боротьби з корупцією...

Зрозуміло, ця тема є болісною для всіх тих, хто вже потрапив до числа відзначених, а також для тих, хто очікує на здобуття почесного звання. Однак пережитки неминуче, рано чи пізно, мусять нас покинути. Це відбудеться раніше, якщо будемо правдивими та мужніми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати