Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сміття як інструмент

Не вирішуючи проблему протягом багатьох років, мер Львова дав привід використати її проти себе, чим, власне, і займається влада
21 червня, 09:59
20 ЧЕРВНЯ 2017 Р. / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Тема сміття у Львові та все, що відбувається навколо цієї проблеми, дуже показова. Вона демонструє, наскільки викривленою є ситуація не тільки в екології, а й в політиці.

Перше — сміття. Ця проблема насправді притаманна всій Україні. Наша країна входить до числа країн з найбільш високими абсолютними обсягами утворення та накопичення відходів — 700—720 млн тонн щорічно. Сміттєзвалища займають в Україні більше 160 тисяч га, і всі вони заповнені — загальна маса накопичених відходів перевищує 36 млрд тонн. Проблема не в тому, що українці багато смітять, забруднюючи навколишнє середовище, — смітять у всьому світі, а в тому, що у нас дуже недосконала система поводження з відходами. Не будемо вдаватися в подробиці — це окрема тема. Суть у тому, що за всі роки незалежності ніхто професійно і відповідально не займався цією проблемою, розвиваючи в суспільстві культуру сортування сміття з подальшою переробкою на відповідних заводах, яких в Україні одиниці.

У Львові ця проблема особливо гостра. Напружена ситуація із вивезенням побутових відходів у місті через закриття Грибовицького звалища триває вже рік. За цей час проблема так і не вирішилася. Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово звертався за допомогою до центральної влади і до керівників інших регіонів країни, але останні відмовляли бо не мають можливості приймати додаткову кількість сміття через технічний стан полігонів. 12 червня міська рада Львова попросила керівництво області та України оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації через накопичення сміття. На сьогодні у Львові назбиралося понад 8,5 тис. тонн відходів. Ситуація критична і загрожує небезпекою для здоров’я населення та життєдіяльності Львова.

16 червня стало відомо, що у Львові хочуть збудувати сміттєпереробний комплекс на території ТЕЦ-2. Виникає питання, чому цією проблемою не займалися раніше — Садовий є мером міста 11 років (з квітня 2006 р.).

Друге — політика. Напевно, якби питання було тільки в смітті, то воно б давно вирішилося, принаймні у Львові так би не смерділо. Коли ж сміття перетворюється на інструмент у політичному протистоянні, вся країна дивиться шоу, а мешканці львів’яни потерпають від самої проблеми. Судіть самі.

В понеділок голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк покинув засідання погоджувальної ради парламенту та розпочав голодування під будівлею Адміністрації Президента, яке триватиме, допоки центральна влада не припинить сміттєву блокаду Львова. «Після останнього українського повстання 2013—2014 років, на жаль, владу в країні захопили бандити, олігархи і брехуни», — заявив Березюк (samopomich.ua).

Тим часом, депутати від «Самопомочі» у міській раді Миколаєва — районного центру Львівщини — проголосували проти прийому твердих побутових відходів зі Львова. Для ухвалення рішення забракло одного голосу (varianty.lviv.ua). Голова ОДА Львівщини Олег Синютка, коментуючи ситуацію, згадав цей факт, назвавши голодування Березюка «політичною виставою».

У вівторок, вслід за Березюком, голодування в знак солідарності з парламентської трибуни вже оголосила заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд. За її словами, народні депутати «брешуть з того моменту, коли сказали, що будуть жити по-новому, а справді просто осідлали старі схеми» (unian.ua). «Ви брехали тоді, коли обіцяли скасувати і змінити закон про вибори, який дозволив Януковичу концентрувати владу... Ви брехали 25 років, коли обіцяли обмежити депутатську недоторканність. Ви обіцяли розслідувати злочини Майдану, але ви боїтеся вийти на самих себе. Ви обіцяли сліпий траст, але народ прозрів, побачивши ваші декларації», — заявила вона.

У відповідь керівник департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА... Ольга Березюк також оголосила безстрокове голодування під львівською міськрадою, але вже на знак протесту проти бездіяльності міського голови Андрія Садового. «Я вимагаю від Садового перестати займатися популізмом, робити гучні заяви, а робити реальні кроки. Перші кроки — їхати до громад і говорити. Тому що ми не можемо вічно робити за нього його роботу. Буду сидіти тут доти, доки він не розпочне реальних кроків», — заявила вона.


ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА

«Я готовий внести пропозицію на засідання уряду щодо виділення з резервного фонду 50 млн грн для області на створення нового полігону, якщо вони (львівська міська влада. — Ред.) не можуть цього зробити», — заявив днями прем’єр-міністр Володимир Гройсман (ukrinform.ua). Він також звернувся до сільських та міських голів, щоб вони допомогли меру Львова, якщо той звернеться до них з проблемою вивезення сміття.

«За поданням прокуратури суд заборонив використання Грибовицького полігону, який був єдиним полігоном, що обслуговував Львів та чотири навколишні райони області. Зробивши це, державні органи влади не запропонували місту альтернативний полігон. Будь-які наші спроби налагодити тимчасове вивезення ТПВ на інші полігони наштовхуються на системний та організований опір», — це вже відповідь Андрія Садового (facebook.com).

***

Насправді, перепалку сторін можна цитувати ще довго. Але суть полягає в тому, що, не вирішуючи цю проблему протягом багатьох років, мер Львова дав привід використати її проти нього. Чим, власне, сьогодні й займається центральна влада, що звичайно її також не прикрашає. «Влада технологічно вбиває рейтинг Садового, — пише у «Фейсбуці» експерт Олексій Арестович. — І, в принципі, пофіг, що землю під сміттєпереробку виділяє губернатор. Питання вже не в тому, чи винен Садовий у сміттєвому скандалі. Рейтинг вбивається абсолютно безпомічною стратегією захисту. Мораль: у політиці не можна бути слабким». На жаль, в Україні політики вже звикли — займатися насамперед своїми питаннями, а не державою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати