Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Дебют" поки що є, але дебютів нема

05 червня, 00:00

Українське експериментальне творче молодіжне об'єднання "Дебют" було створено за наказом Держкіно УРСР 12 березня 1987 року при кіностудії імені Олександра Довженка. Об'єднання ставило за мету виявляти молоді таланти, допомагати їм здійснювати перші професійні постановки. Основний склад дебютантів формувався з випускників режисерського відділення кінофакультету Інституту театрального і кіномистецтва імені Івана Карпенка-Карого, вищих курсів сценаристів і режисерів при Держкіно УРСР і ВДІКу.

За сім років існування "Дебют" дав путівку у велике кіно таким молодим режисерам як Галина Шигаєва, Анатолій Матешко, Олександр Ігнатуша, Дмитро Томашпольський, Олександр Амелін, Олександр Денисенко, Андрій Дончик, Олександр Візир.

Усього в "Дебюті" було знято 50 стрічок, більшість із них демонструвалися на всесоюзних, республіканських і міжнародних кінофестивалях. 17 фільмів відзначено на вітчизняних, а чотири - на престижних європейських кінофорумах. Зокрема, фільм Галини Шигаєвої "Голий" здобув 1988 року "Гран-прі" на конкурсі в Турині (Італія), стрічка Олександра Ігнатуші "Ордань" демонструвалася 1990 року на кінофорумі в Кембріджі (Великобританія), "Загибель богів" Андрія Дончика 1988 року було показано в Клермон-Феррані (Франція), фільм Олеся Янчука "У далеку путь" отримав 1991 року приз "Золотий тризуб" на кінофестивалі в Канаді, стрічка "Кордон на замку" Сергія Лисенка була відзначена на кінофестивалі "Молодість-89" у Києві і "Дебют-90" в Москві. "Жах та й годі!" Віктора Приходька отримав нагороду також на "Дебюті-90" в Москві, "Похмурий ранок" Ігоря Миленка здобув Гран-прі у Братиславі (1992), отримав запрошення на кінофестиваль до Лондона...

Проте вже три роки Міжнародний кінофестиваль "Молодість" - єдиний кінофорум, що традиційно відбувається в столиці України, залишається без фільмів "Дебюту".

До речі, в Росії працюють аж три "Дебюти" - в Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі. А в Україні, хоча керівництво "Дебюту", кіностудії імені О. Довженка, Спілки кінематографістів давно вже повідомило про трагічну ситуацію з молодими талантами першу особу держави (лист до Президента Леоніда Кучми від 9 жовтня 1995 року), все залишилося без змін. Тодішній голова адміністрації Президента Дмитро Табачник переадресував листа віце-прем'єрові Іванові Курасу, а той - одразу трьом міністрам: культури, економіки і фінансів, аби вони передбачили в проекті бюджету на 1996 рік кошти для "Дебюту". Однак, фінансисти та економісти займатися цим не стали, пропозицію віце-прем'єра не підтримали.

Останній крик творчої майстерні, яка вже давно дихає на ладан, пролунав у серпні минулого року, коли у відповідь на листа заступника міністра у справах молоді та спорту Леоніда Пустовойтова, котрий запропонував надати пропозиції щодо проведення всеукраїнських і міжнародних творчих заходів, перший секретар спілки кінематографістів України Михайло Бєліков попросив профінансувати кіножурнал, який би щорічно випускав "Дебют" (на зразок російського "Єралашу"). Тут молоді режисери могли б хоч якось заявити про себе. Однак на цей лист уже ніхто не відповів, бо невдовзі Міністерство у справах молоді та спорту припинило своє існування.

Ось думки з цього приводу одного з художніх керівників "Дебюту", лауреата міжнародних кінофестивалів, доцента Київського інституту театрального і кіномистецтва імені Івана Карпенка-Карого Віктора Греся:

- Талановитий художник - це клубок нездійснених задумів. "Дебют" був і залишається чи не єдиним шансом молодого режисера виявити себе, здійснити вперше власну ідею. Нині в нас у запасі чимало непоганих, затверджених кінодепартаментом сценаріїв - отже, ми готові до праці. Розумію, що в держави нема нині грошей на грандіозні полотна, на "Мазепу" чи "Тараса Бульбу". Але ж на маленький "Дебют"! Здається, сьогодні більше, ніж дві-три короткометражки на рік, коштують деякі презентації...

Як повідомила "День" заступник міністра культури і мистецтв України Ганна Чміль, "нині ми працюємо над визначенням наших бюджетних потреб, і хоча цього року держава може виділити нам ледве третину того, що потребують мистецтво та культура, збираємося все ж таки частково допомогти "Дебюту".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати