Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безголосі громадяни

Через неврегульованість законодавства переселенці досі залишаються за бортом на місцевих виборах
31 липня, 18:36
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Понад рік тому, 27 березня 2017-го, у Верховній Раді зареєстрували законопроект №6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян», який мав би забезпечити реалізацію права переселенців і трудових мігрантів на участь у місцевих виборах. Проте, незважаючи на актуальність цього питання, законопроект досі не винесений на розгляд парламенту. І як результат, ВПО не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина, залишаючись без права голосу на місцевих виборах та в одномандатних округах на виборах до парламенту. Про необхідність запровадження законодавчих змін, які б дозволили внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах, у форматі публічної дискусії говорили нещодавно у Вінниці

«ОПОНЕНТИ МАЮТЬ УСВІДОМИТИ, ЩО ВЛАДА НА МІСЦЯХ ЗАЦІКАВЛЕНА У «СВІЖІЙ КРОВІ»

«Завдяки проведенню адвокаційної кампанії «Кожен голос впливає» кілька місцевих рад (Маріуполя, Херсона, Ужгорода, Вінниці та інших) вже звернулися до Верховної Ради щодо підтримки законопроекту №6240, — розповідає виконавча директорка ГО Громадський холдинг «Група впливу» Тетяна ДУРНЄВА. — Цю ініціативу мають підхопити й інші міста, бо опоненти ухвалення законопроекту повинні усвідомити, що влада на місцях, яка прийняла переселенців у свої громади, насправді зацікавлена у притоці «свіжої крові» — нових містян, які п’ятий рік поспіль розбудовують громади, але до сьогодні залишаються безголосими на місцевих виборах і не можуть скористатися своїм виборчим правом на виборах в об’єднаних територіальних громадах».

«Натомість діюче законодавство дозволяє переселенцям брати участь у національних виборах, але за умови тимчасової зміни місця голосування. Про що також не всі знають. Тобто людина, яка проживає не за місцем реєстрації, може звернутися до Державного реєстру виборців, написавши заяву про зміну місця голосування. При цьому на минулих парламентських виборах внутрішньо переміщені особи, не повинні були надавати жодного документу, крім паспорта та заяви. Але цією процедурою не можна скористатися на місцевих виборах. Тому законопроект№ 6240 пропонує механізм зміни виборчої адреси, яка дозволить голосувати на місцевих виборах. Для цього треба надати один з документів, який підтверджує місце фактичного проживання: довідку про взяття на облік ВПО, свідоцтво про ведення підприємницької діяльності, договір оренди тощо, — продовжує Тетяна Дурнєва. — Інший шлях — змінити місце реєстрації у паспорті, іншими словами прописку. Але тут виникає чимало перепон: це підвищений ризик перетину лінії зіткнення, це ризик втрати майна на окупованих територіях і це необхідність формального та ментального зв’язку з покинутими територіями. Всі ці причини держава мусить врахувати при розробці механізмів забезпечення голосами внутрішньо переміщених осіб, зважаючи на наближеність виборів різних рівнів».

ПЕРЕСЕЛЕНЦІ СТАЮТЬ АКТИВНИМИ ЧЛЕНАМИ ГРОМАД, АЛЕ ГОЛОСУВАТИ НЕ МОЖУТЬ

Старша координаторка проектів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Надія ПАШКОВА, спираючись на соціологічні дослідження фундації, проведені у лютому 2018 року серед переселенців, каже, що майже 50% опитаних висловили готовність голосувати на майбутніх національних виборах. Але менш ніж половина з них знають про процедуру зміни виборчої адреси.

«Ми провели соціологічні дослідження, опитавши 2 048 переселенців, з яких 659 і 374 опитаних мешкають у Донецькій і Луганській областях. За результатами опитуваннями, 18% переселенців відповіли, що готові голосувати з високою ймовірністю, 31% — «скоріше так», по 18% — «скоріше ні» і «дуже малоймовірно». Ще 9% відповіли, що не підуть на вибори, а 7% відмовилися відповідати. Але лише 22% опитаних відповіли, що поінформовані, як змінити місце голосування на парламентських виборах», — коментує Надія Пашкова.

«Водночас кількість ВПО, які мають бажання залишитися у нових громадах у порівнянні з 2017-м роком зросла на 8%. А кількість осіб, які мають бажання повернутися у свій колишній дім, навіть якщо ситуація покращиться й будуть усі умови для безпечного повернення зменшилася на цілих 17%, — додає експертка. — Також 64% опитаних заявили, що вони повністю інтегрувалися у громади, в яких проживають — тобто знайшли роботу, їхні діти пішли до школи, з’явилися нові соціальні зв’язки. 44 % респондентів вважають себе активними членами місцевої громади. Це свідчить, що багато переселенців бачать і пов’язують своє майбутнє з тими громадами, де проживають. А отже, вони потребують права на голос».

«ВАЖЛИВІСТЬ ЗАКОНОПРОЕКТУ НЕ ЗАПЕРЕЧУЮТЬ, АЛЕ ГОЛОСУВАТИ НЕ ГОТОВІ»

Законопроект №6240 передбачає внесення змін до кількох законів України: «Про Державний реєстр виборців», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про місцеві вибори». Ці зміни передбачають забезпечення виборчих прав ВПО шляхом зміни виборчої адреси без зміни реєстрації в паспорті. Тобто фактично парламент має перейти до стандартів виборчого процесу, де право голосувати на місцевих виборах встановлюватиметься за фактом постійного проживання у тій чи іншій територіальній громаді, резюмує керівник Вінницького обласного осередку ВГО «Комітет виборців України» Владислав ТЕЛЕНЬ.

«Ми на порозі трьох загальнонаціональних виборчих кампаній: обиратимемо президента України, депутатів Верховної Ради України, а в 2020 році — депутатів до місцевих рад. І якщо при перших двох кампаніях існує прописана норма закону, яка дозволяє змінити місце голосування, то при місцевих виборах внутрішньо переміщені особи «випадають», якщо не мають місця реєстрації у тому населеному пункті, де вони фактично проживають, — каже Владислав Телень. — Законопроект є, але поки що, за нашою інформацією, він не знаходить потрібної кількості підтримки у Верховній Раді, оскільки деякі депутати мають надію, що якимсь чином ситуація на Донбасі врегулюється найближчим часом, а можливо, бачать ризики у виконанні цього акту на місцях. Тому наразі ситуація така: ніхто не заперечує важливості цього законопроекту, але й голосувати за нього не готові».

...Допоки триває міжсесійний період, громадські активісти прагнуть «дотиснути» народних обранців і закликають переселенські організації та небайдужих громадян у різних куточках України долучитися до літньої флешмобу «Кожен голос впливає». Для цього треба знайди приймальню народного депутата у себе в окрузі та зробити коротке відеозвернення. Потім викласти його у мережу з хештегом #маювплив та #законопроект6240, а також активною згадкою того депутата, якому це звернення адресоване.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати