Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗАПИТАННЯ «Дня»

З чого сьогодні розпочнеться п’ята сесія Верховної Ради — з протистояння чи спроб знайти компроміс?
03 лютого, 00:00

Олександр ДЕРГАЧОВ, політолог:

— Багато що залежить від результатів узгодження позицій. Думаю, зараз існує більша готовність до компромісу, ніж це було після завершення попередньої сесії. Головне — позиція влади, яка, схоже, ще не повністю визначилася з тактикою. Багато що буде також залежати від того, наскільки серйозно будуть оцінювати міжнародний чинник, передусім європейський.

Ми сьогодні можемо говорити тільки про ймовірність того чи іншого варіанту. Не вистачає інформації, щоб бути категоричним. Але існують хороші передумови для компромісу, а саме: вилучення статті, що стосується способу обрання президента. А разом iз прийняттям закону про вибори на пропорційній основі це заклало б основу для прийняття поправок до Конституції. Але для цього існує дві додаткові перешкоди. Перша — це одновідсотковий бар’єр. Абсолютно штучна ідея, що суперечить ідеї створення ефективних партій, сильних парламентських коаліцій, злагодженої роботи більшості та уряду. І друга — це те, що в Страсбурзі знову підкреслили необхідність конкретніше відреагувати на побажання Венеціанської комісії до проекту змін до Конституції.

Можна дозволити собі бути якоюсь мірою оптимістом, але, швидше за все, ми отримаємо ситуацію, коли компроміс виявиться недостатнім для того, щоб досягти консолідації основних політичних сил у парламенті.

Дмитро ВИДРІН, директор Інституту європейської інтеграції:

— Ймовірність того, що сесію буде розблоковано, — понад 50%. Оскільки вже назріла можливість консенсусу, у обох сторін є предмет і поле торгу. У принципі, вже є що викинути на прилавок політичного ринку у комуністів. Всі інші готові визнати, що пропорційна система необхідна, і питання залишається відкритим тільки щодо загороджувального бар’єра. Пропонується ввести 1-вiдсотковий бар’єр, але внаслідок торгу випаде інша цифра (2 або 3%). Вже є розуміння, що пропорційна система із заниженим прохідним бар’єром вигідна практично всім політичним силам.

Крім того, більшість сьогодні готова виконати певні вимоги опозиції, готова дати гарантії, що президентські вибори пройдуть вчасно і будуть публічно-всенародними. Наскільки я знаю, ця ідея дозріла в парламентській більшості, і вони, заради того, щоб зсунути реформу з мертвої точки, готові на це піти. Питання тільки в тому, як, у якому форматі подати дані гарантії, щоб вони були сприйняті опозицією. Опозиція зрозуміла, що мета її близька, тому вона вкотре сяде за стіл переговорів, відчуваючи, що консенсус ось-ось буде досягнутий.

Дуже висока ймовірність того, що до Конституції внесуть зміни, крім статті про способи виборів глави держави. Сьогодні реформа вигідна всім. Більшості про всяк випадок треба, щоб президент не мав таких надмірних повноважень, які сьогодні в його розпорядженні. Більшість втомилася від того, що влада у нас монополізована надміру. Хоч як це дивно, зацікавлена в цьому й опозиція, тому що вона не хотіла б на виході своєї політичної боротьби мати дзеркальне відображення нинішньої ситуації, коли все залежить від однієї людини. Лідери опозиції і компаньйони головного претендента не хотіли б бачити його політично недосяжним і таким, що має фатально величезні повноваження.

Олександр КРИВОШЕЄНКО, директор Центру політичного маркетингу:

— Переконаний, що чергова сесія парламенту розпочнеться вчасно. Верховна Рада працюватиме у звичайному режимі. Поза всяким сумнівом, наступна сесія буде особливою, як і кожна сесія, що припадає на активний період виборчої кампанії. Парламент використовуватиметься основними кандидатами в президенти як інструмент посилення власного електорального ресурсу.

І хоч політична боротьба, протистояння основних кандидатів дедалі більше загострюватиметься, часом набуваючи й у парламенті, й поза його межами форм силового тиску, мови ультиматумів та неприхованого політичного шантажу — такі варіанти розвитку подій, як блокування роботи Верховної Ради та її достроковий розпуск видаються дуже малоймовірними. Ті політичні сили, які найбільше зацікавлені та готові до розпуску ВР і дострокових парламентських виборів, не мають для втілення такого плану достатніх можливостей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати