Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заборона на професiю журналiста?

31 липня, 00:00
П’ять років заборони на право працювати журналістом — такий вирок суду м. Слов’янська Донецької області отримав генеральний директор телекомпанії «ТОР» Ігор Александров.

У своїй лютневій передачі «Назустріч виборам» він назвав одного місцевого бізнесмена «некоронованим горілчаним королем», чим викликав його незадоволення і судовий позов у розмірі 200 тис. гривень за завдану моральну шкоду. Проте в матеріальній сатисфакції суд м. Слов’янська відмовив, зате виніс вирок, який шокував журналістів країни: Ігоря Александрова позбавили «права займатися журналістикою та коментаторською діяльністю в ЗМІ і обіймати керівні посади у них терміном на 5 років».

У своїй касаційній скарзі Ігор Александров пише, що при розгляді справи судом не було навіть витребувано відеокасету з оригіналом передачі, а всі висновки зроблено за копією, наданою позивачем. У основу рішення суду покладено висновки особи, не призначеної слідством експертом, тощо.

З приводу цієї незвичайної справи наш кореспондент отримав коментар голови Спілки журналістів України Ігоря Лубченка:

— Вперше в Україні з’явилася заборона на професію журналіста. Це рішення суду абсолютно не відповідає Конституції. Ми повинні керуватися європейськими нормами. Я вивчав подібні випадки в Європі, там таких покарань не існує. Там навпаки, суд завжди стає на бік журналістів.

Спілка журналістів вважає, що це крайній наступ на свободу слова в Україні, і різко засуджує подібну заборону на професію. Секретаріат Спілки журналістів обговорює, яких заходів можна вжити для захисту нашої професії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати