Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Весняний аврал: на вулиці і в лікарнях

05 лютого, 00:00

У перші дні лютого у Києві побито рекорд теплої погоди для цієї пори року за більш ніж сто років спостереження. 1 лютого максимальна температура повітря становила 7,6 градуса тепла, 2 лютого — 9,3 градуса, а 3 лютого — 12 градусів вище нуля. Чи то глобальне потепління стає все більш відчутним, чи то у небесній канцелярії сталися збої, але принаймні людський організм реагує на погодні витівки часом негативно. За словами заступника головного лікаря четвертої клінічної лікарні міста Києва Рудольфа Сичова , зараз у неврологічному та кардіологічному відділенні лікарні справжній аврал. Кількість пацієнтів збільшилася приблизно на 70—80%. І, всупереч думці, яка існує, що в основному метеочутливістю страждають немолоді люди, серед «жертв» погоди чимало і дітей, які також хворобливо реагують на перепади атмосферного тиску та температури, що проявляються у вигляді головного болю, нервових розладів, депресій, гіпертонічних і гіпотонічних кризів.

Уже традиційно, орієнтуючись на прогнози синоптиків, лікарі радять метеочутливим людям у ці дні рідше виходити з дому, приймати вітаміни і судиннозміцнюючі засоби, частіше вимірювати тиск і, по можливості, не нервувати. Правда, діагноз «метеочутливість», якби це було можливо, варто було б записати у медичну картку практично кожному. «Щоб не реагувати на перепади температури, потрібно бути абсолютно здоровим», — вважає Р. Сичов, Однак за даної екологічної ситуації та при постійному стресі це мало кому вдається. Адже саме емоції панують над судинами. Плюс до всього лікарі в один голос заявляють, що імунітет проти метеочутливості виробити нереально, можна лише захистити себе у критичні дні і регулярно застосовувати профілактичні процедури, наприклад, загартовуватися (це знижує чутливість судин до температури і атмосферного тиску), робити гімнастику і якомога більше рухатися.

Щоправда, небувале потепління має і свої плюси. Згідно зі статистикою, останнім часом зареєстровано хоч і незначне, але все ж зниження рівня захворюваності ГРЗ і грипом, принаймні у Києві. На сьогоднішній день эпідпоріг переступили вже у Криму, Черкаській та Донецькій областях, наближаються до нього Одеса, Чернігів і Львів. Столиця, згідно зі статистикою, нижча за небезпечну межу практично у два рази. Та все ж таки, беручи до уваги те, що у 1995 році епідемія грипу розпочалася лише в березні, фахівці вважають, що у цьому році все ще може бути. Пощастило лише тим, хто може спокійно насолоджуватися весняним повітрям, при цьому не викликаючи кожний день «швидку» і не ковтаючи жменями таблетки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати