Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна і НАТО співпрацюватимуть. Але обережно

24 квітня, 00:00

226 народних депутатів підтримали постанову, яка визначає ставлення України до НАТО. Загалом текст виявився значно нейтральнішим, ніж раніше пропонували комуністи.

Верховна Рада рекомендувала комітетам ВР, урядові, всім державним органам при співпраці з міжнародними структурами послідовно й твердо обстоювати державні інтереси України, керуючись Конституцією та Декларацією про державний суверенітет, виходячи з позаблокового статусу держави. Не виключається співпраця з системами універсальної та регіональної безпеки, які діють відповідно до статуту ООН. Постанова не допускає входження України у військово-політичні альянси. Визнано «вкрай небезпечними» наміри керівництва НАТО поширювати силові дії за межі країн-членів Альянсу. Засуджено будь-які силові акції, які здійснюються без мандата ООН. За пропозицією депутата Рефата Чубарова, Верховна Рада засудила будь-які етнічні чистки — де б вони не відбувалися. Також рекомендовано прискорити затвердження засад зовнішньої та внутрішньої політики, внести корективи до концепції «Основи державної політики» та Воєнної доктрини України, щоб чітко визначити умови участі України в миротворчій діяльності в рамках міжнародних систем колективної безпеки — при неухильному дотриманні позаблокового статусу.

Порівняно з попереднім текстом постанови з документу виключено пункт з призупинення реалізації Держпрограми про співробітництво з НАТО, а також пропозицію президентові звільнити з посад «ідеологів пронатовського курсу» — міністра іноземних справ Б.Тарасюка та секретаря РНБО В.Горбуліна.

ДУМКИ

Василь ТЕРЕЩУК (КПУ):

— Ця постанова безпосередньо визначає позицію нашого вищого представницького органу. Тож це впливає на оцінку світовим співтовариством тих подій, що відбуваються в Югославії. Населення країн Європи дуже активно включилося в протести проти бомбардування Югославії. І Україна формує ту світову громадську думку, яка є потужним важелем впливу на дії агресорів. Це буде одним із чинників, який сприятиме швидшому припиненню бойових дій. А коли зовнішня політика України має свій характер, то з нею більше рахуються, ніж якщо вона зовсім беззуба, йде на поводі великих країн. Олександр ПУХКАЛ («Батьківщина»):

— Прийнятий варіант постанови суттєво доопрацьований і більш виважений, ніж попередні два варіанти, запропоновані лівими. Постанова має внести певні корективи у відносини України з НАТО, особливо в частині військової співпраці. Хоча можливість співпраці з НАТО в економічній, науково-технічній, інформаційній сферах залишається.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати