Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У передчутті інфляції

погляди фінансистів переміщаються до гаманців громадян
06 листопада, 00:00

Покинувши досить швидко набридлу стабільну поличку, курс продажу готівкового долара в обмінних пунктах Києва минулої середи зробив помітний стрибок у висоту (в середньому на 3–6 коп. за $1). Оператори ринку вважають, що це викликано повідомленнями про збільшення емісії ОВДП і відповідно зростанням інфляційних і девальваційних очікувань, передає агентство Інтерфакс-Україна.

В. Ющенко закликав не драматизувати заяви про емісію й стверджував, що ні Президент, ні керівництво уряду не є її прихильниками.

Однак багато експертів вважають, що без підтримки місії МВФ, яка не захотіла навіть обговорювати ці проблеми, В. Ющенку не вдалося б протистояти тиску інфляціоністів, котрі у розпал кризи озброїлися теорією «точок зростання» й ознайомили з нею Президента. Останній, не довго думаючи, підкинув громадськості пробну емісійну кулю, що породила інфляційні очікування й відразу ж полегшила гаманці населення.

Інфляційне вогнище, що розгорається, кинувся гасити й Мінфін. Його представник пояснила, що обсяг граничної емісії ОВДП (15,3 млрд. грн.) буде меншим. Конкретний обсяг емісії, за її словами, буде визначено, виходячи з дефіциту бюджету. Генеральний директор фінансового агентства «Гелвекс» Андрій Загороднюк вважає, що Нацбанк витратить 1 мільярд емісійних гривень на викуп ОВДП, хоча загальний обсяг емісії буде значно більший.

В. Ющенко, заявляючи про «скромні» можливості Нацбанку в придбанні ОВДП у середу, зробив особливий упор на «побудові більш динамічних секторів фінансування дефіциту бюджету без залучення НБУ». Це перекладається звичайною мовою як залучення до купівлі ОВДП громадян України.

P.S. Передбаченого відомим астрологом Павлом Глобою в газеті «Бульвар» падіння курсу гривні щодо долара втричі 13 листопада не станеться, заявив у середу помічник Президента України Валерій Литвицький.

Продовження теми на сторінці "NOTA BENE!"

№213 06.11.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати