Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реактор у центрі Києва: бути чи не бути?

21 червня, 00:00

Не виключено, що найближчим часом у центрі Києва поновить роботу ядерний реактор, на якому в минулому вже двічі ставалися аварії і викиди радіації. Як відомо, три роки тому після численних протестів екологів реактор було зупинено.

А от позавчора за ініціативою Адміністрації ядерного регулювання Мінекобезпеки України Президія Національної академії наук звернулася з листом до Кабміну про надання 1 мільйона гривень на пуск і підтримання роботи реактора ВВР-М в Інституті ядерних досліджень. Як повідомив "День" заступник директора інституту Віктор Гаврилюк, у випадку надання урядом цієї суми реактор може бути введено у дію вже наступного місяця.

Гроші, вважає Віктор Гаврилюк, по суті єдине питання, котре досі гальмує пуск реактора, оскільки усі зауваження щодо безпеки його роботи, що призвели три роки тому до його зупинки, усунуто. Зокрема створено надійну систему фізичного та пожежного захисту, Адміністрації ядерного регулювання передано технічне обгрунтування безпеки об'єкта. Крім того, з відомою французькою фірмою "Шнайдер" ведуться переговори про встановлення на даному реакторі найновітнішої і, напевне, найнадійнішої у світі системи управління і захисту. Щоправда, для цього знадобиться 5 мільйонів доларів США, що їх природно, в інституті немає.

Однак витрати, на думку Віктора Гаврилюка, цілком можна окупити. Інститут сьогодні має чимало потенційних замовників, серед котрих такі гіганти, як РКК "Енергія", космічний центр ім. Хруничова. Реактор можна також використовувати для пошуку золота і рідкоземельних металів у породі, для проведення випробувань на радіаційну стійкість матеріалів електронної апаратури, для виготовлення радіофармпрепаратів тощо. Однак, попри оптимістичні перспективи, реакції з боку Кабміну поки немає ніякої.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати