Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Політичні пристрасті через космонавта

21 листопада, 00:00

Позавчора о 21.46 з американського мису Канаверал (США, Флорида) стартував космічний корабель «шатл» «Колумбія» з українським космонавтом Леонідом Каденюком на борту. «Шатл» стартував строго за графіком, хоч не виключалося, що через погодні умови старт буде перенесено на деякий час. Політ українського космонавта триватиме 16 днів.

Наш земляк почуває себе нормально і незабаром в умовах мікрогравітації розпочне спостереження за ростом, запиленням і заплідненням близького родича суріпиці, виведеного спеціально для цієї мети американським ученим.

А в цей час в Україні навколо імені космонавта розгораються політичні пристрасті. Деякі політичні партії, які в умовах земного тяжіння «ростуть» і «запилюються» набагато активніше, аніж усі суріпиці, разом узяті, роблять «приватизаційні» заявки на першого українського космонавта. Республіканська християнська партія включила Леоніда Каденюка у виборчий список і підтвердила, що космонавт згоден брати участь у передвиборній кампанії, без відриву від «космічного штурвала». (Щоправда, керівник Національного космічного агентства України Олександр Негода за якийсь час відстояв незалежність космонавта). А ветеран партійного руху - Народний рух - заявив, що після довгих дискусій вирішив не відривати космонавта від службових обов'язків і обмежився малим: надіслав у міжнародний політ свою партійну символіку.

Свої претензії висунув також Президент України. В інтерв'ю національному телеканалові Леонід Кучма висловив думку, що полковник Каденюк «буде гарним агітатором». При цьому глава держави не уточнив, за яку партію він закликає агітувати космонавта. І оскільки в космосі в Леоніда Каденюка для орієнтації в політичній обстановці є тільки «Кобзар» і портрет Президента, то зробити зважений вибір йому буде складно. Тим більше в умовах невагомості.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати