Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підприємництво під рентгеном

01 липня, 00:00
Тривога охопила ряди торговців непродуктовими товарами. Відтепер кожний продавець квітів, шкарпеток, лампочок, одягу та іншого ширвжитку зобов’язаний як ринковій адміністрації, так і будь-кому з перевіряючих пред’явити на першу вимогу довідку про проходження флюорографії.

Прокоментувати ситуацію, що створилася, «День» попросив завідуючого відділом особливо небезпечних інфекцій столичної держепідемстанції Михайла Кравченка:— Згідно з постановою Головного санітарного лікаря Києва І.Козлової, розширено контингент осіб, які зобов’язані пройти щорічну флюорографію. Віднині до цієї категорії відносяться всі продавці, які безпосередньо контактують з людьми. Це стосується навіть тих, хто торгує в підземних переходах. Таке рішення пов’язане з епідемією туберкульозу. За останні п’ять місяців цього року з таким діагнозом у Києві зареєстровано 286 хворих.

КОМЕНТАР «ДНЯ»

Реакція на київських ринках на зазначене вище нововведення негативна. Підприємці стверджують, що нововведення щонайменше з двох причин не узгоджується з чинним законодавством. По-перше, змушуючи пред’явити довідку рентгенолога, перевіряючий змушує її власника розголошувати відомості, що становлять медичну таємницю. По-друге, порушуються принципи вільного підприємництва, бо дискримінуються хворі, які хочуть торгувати. Але при цьому не треба забувати, що на Заході відповідальність перед законом і потерпілим(и) в разі їх навмисного зараження несе сам носій інфекції.

Можливо, враховуючи жахливу епідеміологічну ситуацію в Києві, і самим торговцям слід бути свідомішими? Адже в ринковій штовханині вони будуть заражати не тільки покупців, а й один одного.
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати