Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На мудрого Чанга достатньо простоти - Старка

17 жовтня, 00:00

Наближається до фінішу сезон-97. У чоловіків апофеозом стане чемпіонат світу АТР у Ганновері, де виступить вісімка лідерів року. Хто ж є головними претендентами на поїздку до Німеччини? Передусім, перша ракетка світу американець Піт Сампрас. Після травми, отриманої на "Кубку Великого шлему" у Мюнхені, Піт пропустив турнір у Базелі, переможцем якого був торік. Недобір 220 рейтингових очок не завадив йому, як і раніше, впевнено очолювати рейтинг.

Непогану можливість зменшити відставання від Сампраса мав його співвітчизник Майкл Чанг, котрий посідає другий рядок. На турнірі у Сінгапурі Чанг розглядався як безумовний фаворит. Адже за винятком чилійця Марсело Ріоса, нікого з "ТОП-20" не було. Але всю "малину" зіпсував Джонатан Старк (США), обігравши Майкла у двох сетах вже в першому колі. 26-річний Старк, котрий посідає сьогодні тільки скромне 94-е місце у рейтингу, виграв за кар'єру усього два турніри в одиночному розряді - у Больцано (1993 року) й у тому ж Сингапурі (1996-го), коли у фіналі він переміг... Майкла. Так що, перефразовуючи відому приказку, скажемо: "На всякого мудрого Чанга достатньо простого Старка".

Вельми спокійно можуть почуватися перед Ганновером герой U.S. Open австралієць Патрік Рафтер, котрому не потрібно буде захищати очки минулого року, та іспанці Карлос Мойя та Серхі Бругера, котрі, навіть у випадку невдач, якщо і втратять, то небагато. А от іще за три путівки боротьба розгортається не на жарт. Малоймовірно, що до неї включиться росіянин Євген Кафельников. "Посіяний" під першим номером і у Базелі, і у Відні, він розчарував своїх прихильників. На швейцарському "мільйоннику" він у 1/4 фіналу програв австралійцю Марку Філіппоуссісу - 3:6, 7:6 (7:5), 2:6, а в австрійській столиці вже у першому колі - словаку Каролю Кучері - 4:6, 5:7. З іншого боку, після цих невдач сочинця помітно підвищилися шанси на участь у ЧС у Алекса Корретхи (Іспанія) і вже згаданого Ріоса.

Дуже потужно проводить кінцівку сезону добре знайомий українським любителям тенісу британець Грег Руседські. Після успішного виступу на Відкритому чемпіонаті США він став першим представником "туманного Альбіону", котрий увійшов до першої світової десятки. А потім базельська перемога підняла його на четвертий рядок. Далі - вихід до фіналу на кортах Відня, де очікував на нього хорват Горан Іванишевич. Руседські виграв перші два сети, але поступився на "тай-брейку" у третьому, потім практично без боротьби віддав два наступні - 6:3, 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), 2:6, 3:6. Ця перемога дозволила Іванишевичу зробити своєрідну рокіровку з Руседські, відтіснивши його на п'яте місце у рейтингу, а себе - підігнати до Ганновера.

...Не менш насиченими були останні тижні й у тенісисток. У голландському Хертогенбосі відбувся фінал "Кубка Федерації" (аналога чоловічого Кубка Девіса). Поява у ньому збірних Голландії та Франції стала великою несподіванкою нинішнього розіграшу. За 34-річну історію турніру голландки грали у фіналі лише раз - у далекому 1968 році, коли поступилися австралійкам - 0:3, а француженки взагалі раніше не підіймалися так високо. У складі господарок була одна з кращих у світі серед парних гравців Манон Боллеграф. Але у цих "дамських" матчах дуети лише завершують весь поєдинок. І доволі часто їхня гра (на відміну від "девісівської" версії) не має ніякого значення.

Так трапилося й у звітному матчі. Першого дня Сандрін Тестю обігрує Бренду Шульц-Маккарті - 6:4, 4:6, 6:3, а Марі П'єрс - іншу голландку Міріам Ореманс - 6:4, 6:1. У господарок з'явився промінь надії, коли на другий день Шульц-Маккарті зуміла вирвати перемогу у П'єрс - 4:6, 6:3, 6:4. Але вже у наступній зустрічі Тестю приносить вирішальне очко у матчі з Ореманс - 0:6, 6:3, 6:3. У парній зустрічі, котра вже нічого не вирішувала, Александра Фезеї та Наталі Тозья досить легко впоралися з Боллеграф і Каролін Віс - 6:3, 6:4, довівши загальний рахунок до 4:1.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати