Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

<center>КОРОТКО</center>

25 лютого, 00:00
СКАНДАЛ В Італії затримано два українських судна Віктор ВОРОНЮК, "День"

У двох італійських морських портах - Монсалконі та Джойє Тауро - днями капітаніями портів затримано два українських судна: "Сергій Васильєв" і "Павло Антокольский". Приводом стало рішення Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті Російської Федерації за позовом голландської компанії "Пейд Ріш БВ".

За словами Олександра Акімова, начальника оперативного відділу консульського управління Міністерства закордонних справ України, раніше українські судна перебували в оренді у міжнародного судноплавного підприємства "Інтерліхтер Будапешт". Однак 1995 року за правом власника Дунайське річкове пароплавство оголосило про їхнє відкликання.

Цікаво, що замість того, щоб вирішувати цю проблему в Україні, представники "Інтерліхтеру" звернулися до Росії в Морську арбітражну комісію. 1997 року росіянами було винесено рішення - визнати збитки, завдані міжнародному підприємству українськими судами.

- Одна справа, якби в Російській Федерації розглядалися претензії щодо російської власності. Зовсім інша - стосовно чужої. Ми вважаємо втручання в цю справу Росії, особливо після того як СРСР давно перестав існувати, просто некоректним. А ухвалене рішення нами розцінюється як таке, що не має законної сили, - наголосили кореспондентові "Дня" в оперативному відділі консульського управління МЗС.

Як своєрідний бізнес щодо боргів розцінюють і поведінку представників голландської фірми, яка в "Інтерліхтера" придбала документи про визнання заподіяних збитків.

Так чи інакше найближчим часом представники українського МЗС збираються повернути два українських судна на батьківщину, а також майже 50 моряків - членів екіпажів.

ПОЗИЦІЯ Олександр Мороз: Кучма програв "третю світову війну"

Виступаючи позавчора на зустрічі із представниками органів влади й керівниками підприємств у Харкові, Голова Верховної Ради назвав весь період розвитку країни з 1991 року війною Міжнародного валютного фонду проти України

Власної економічної програми, яка могла б переорієнтувати економіку на ефективне використання внутрішнього потенціалу, за словами О.Мороза, немає. Зате є інша, розроблена за кордоном і впроваджувана тут на гроші МВФ. Очолюваний Кучмою уряд, маючи безпрецедентні повноваження, відзначив спікер парламенту, поклав початок її реалізації своїми декретами зразка 1992 року. Поява таких із них, як Декрет про довірчі товариства, про призупинення чинності деяких статей закону про Пенсійний фонд, а також інших, настільки спотворили правове поле, що, попри всі зусилля минулих чотирьох років, буде потрібно ще не менше як два роки, аби все відновити.

- Але вже тепер, - заявив Олександр Мороз, - можна сказати: "третю світову війну" за перерозподіл світу Україна програла.

Олег ПЕРЕСАДА, "День"

ПРОТИСТОЯННЯ Затримано керівників Ялтинської міськради Органами внутрішніх справ Ялти днями було затримано секретаря Ялтинської міськради Олександра Калюся і заступника голови міськвиконкому Івана Шевчука. Невдовзі після проведення допитів вони були відпущені. Як повідомив начальник ГУ МВС України в Криму Геннадій Москаль, оскільки затримані були кандидатами в народні депутати України від блоку демократичних партій "НЕП", їхній арешт необхідно було узгодити з Центральною виборчою комісією. Г. Москаль також підтвердив, що в правоохоронних органів "є підстави" провести слідчі дії стосовно О.Калюся та І.Шевчука. Тим часом, у Севастополі за звинуваченням у отриманні хабаря затримано начальника юридичного відділу Севастопольської міськадміністрації Максима Лобачова і начальника управління молоді, фізкультури та спорту Ігоря Істоміна. Виявляється, МЗС не "обезголовленo" Просто керівництво МЗС - міністр Геннадій Удовенко та його перший заступник Анатолій Бутейко - у відпустці на час виборчої кампанії. Оскільки відсутні лише найвищі керівники, то управління інформації МЗСу констатувало: публікації в пресі (зокрема, у "Дні") про "обезголовлене" міністерство "не мають під собою жодних підстав". Удовенко "формально знаходиться у відпустці, але, фактично, виконує свої обов'язки і продовжує тримати руку на пульсі". Офіційно ж обов'язки міністра виконує ще один його заступник Костянтин Грищенко.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати