Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

І один у полі воїн

03 вересня, 00:00

Здається, такого в нашому парламенті досі не було. Вчора найпрогресивніший соціаліст Володимир Марченко, незламний борець із можновладцями, з парламентської трибуни подякував головуючому на сесії Вікторові Мусіяці за демократичне без усіляких лапок ведення сесійного засідання.

Це було не кепкування й не комплімент - лідер ПСПУ просто констатував факт - заступник голови Верховної Ради Віктор Мусіяка вів засідання на диво спокійно й упевнено.

Нагадаємо, що після того, як голова ВР Олександр Мороз і його перший заступник Олександр Ткаченко водночас опинились у лікарні, парламентаріїв охопила легка паніка. Ясна річ, Віктор Лаврентійович і раніше часом підміняв своїх старших товаришів, але надовго "за старшого" досі не залишався. Здавалося, справи кепські, і законодавча діяльність VIII сесії зупиниться не розпочавшись. У харківського професора немає ані величезного досвіду міжфракційного маневрування голови ВР, ані показної грубуватої жорсткості його першого заступника.

Вікторові Мусіяці притаманна делікатна стриманість інтелігента і скрупульозність юриста - риси вельми привабливі в людині, але, як вважалося, для політика не потрібні, а для спікера українського парламенту просто згубні. Ще на засіданні керівників комітетів і фракцій (1 вересня) цю поширену думку було спростовано, і порядок денний першого засідання нової сесії було ухвалено одностайно.

Сесія починалася бурхливо. Перше ж питання - про порядок висвітлення діяльності ВР - одне з найгостріших. Павло Мовчан прямо заявив: депутати марнують час, позаяк жоден проект постанови все одно не буде прийнято. Головуючий не загрожував, не вдавався до грубощів, нікого не обвинувачував, але після запеклих дебатів компромісного рішення таки дійшли, і постанову ухвалили переконливою більшістю. Виявляється, для нормальної роботи парламенту достатньо просто виконувати норми свого ж регламенту. Здається, Україні справді потрібен прихід політиків нової генерації - таких, як Віктор Мусіяка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати