Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дипломат їде до Москви. Від відповідальності

22 квітня, 00:00
Олекса ПІДЛУЦЬКИЙ, "День"

Аташе із правових питань посольства Російської Федерації в Україні Сергій Чорний терміново виїхав на батьківщину. І цей факт, мабуть, не привернув би нічиєї уваги, якби на пішохідному переході на Повітрофлотському проспекті в Києві службовою автомашиною "Волга" він не наїхав на робітника Київського авторемонтного заводу № 12 Пікулю. Від отриманих ушкоджень потерпілий помер.

Про це повідомив учора начальник управління інформації Міністерства закордонних справ України Віктор Нагайчук. За його словами, російський дипломат перебував у нетверезому стані, хоча другий секретар російського посольства Василь Тітушкін заявив кореспондентові "Дня", що експертиза на алкогольне сп'яніння Чорному не проводилася.

Наступного дня МЗС України направив посольству Росії ноту із пропозицією відмовитися від дипломатичного імунітету стосовно Чорного, виходячи з положень статті 32 Віденської конвенції про міжнародні відносини.

Нещодавно після схожого злочину було позбавлено імунітету грузинського дипломата у США і тепер екс-дипломат, який став мимовільним винуватцем смерті 16-річної дівчини, відбуває багаторічне тюремне ув'язнення в Америці.

Проте Україна не Америка, а Росія не Грузія. Чорний уже залишив межі України, а російська сторона, за словами Нагайчука, "має намір" притягнути його до відповідальності згідно з російськими законами. Однак слідство із цього приводу має проводитися в Києві. І важко зрозуміти, чому воно має проходити без участі головного підозрюваного. Незрозуміло також, чого інформацію про загибель українця під колесами машини російського дипломата було оприлюднено тільки через три дні після трагедії. Може, саме для того, щоб дати змогу Чорному без проблем залишити Україну й уникнути відповідальності?

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати