Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Добрі наміри

27 червня, 00:00

З 257 млн. грн., передбачених у травні на погашення заборгованості із зарплати та соціальних виплат, за словами заступника міністра фінансів Володимира Матвійчука, фактично було направлено 31 млн.

У зв'язку з потребою виплачувати відпусткові та тенденцією до зменшення надходжень до бюджету (у травні порівняно з квітнем надійшло на 360 млн. грн. менше) ситуація з погашенням заборгованості значно погіршилася. Борги держави громадянам стають звичною подією і набувають узаконеного вигляду. Те, що з вуст в. о. прем'єр-міністра Василя Дурдинця пролунало, що у рахунок зарплати у січні-березні цього року продано, а точніше, нав'язано робітникам продукції на 104,4 млн. грн. - є не просто визнанням неспроможності уряду переломити ситуацію, але й узаконюванням такого шляху.

В умовах безладдя в економічних зв'язках, руйнування стикувань між споживачами, виробниками та постачальниками, неплатоспроможності населення, перекладання на власних працівників тягаря збуту є непоганим розв'язанням проблем. Тільки для кого? І безглузді тут укази Президента, приміром, про законодавчу відповідальність органів влади за нецільове використання коштів, призначених для виплат пенсій, зарплат, стипендій, нічого не змінять і проголошені наміри уряду використовувати для погашення заборгованостей "нетрадиційні джерела фінансування - валютні рахунки міністерств, відомств, підприємств". Як-то кажуть, "добрими намірами..." Нещодавно, на засіданні тимчасової комісії із забезпечення своєчасної сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів та ефективного використання бюджетних коштів голова Державної податкової адміністрації Микола Азаров повідомив, що за даними на 18 червня до вільного бюджету України надійшло 13,2 млрд. грн., що порівняно з відповідним періодом минулого року на 11 відсотків більше. Середньодобові надходження до бюджету у травні цього року порівняно з травнем 1996 року зросли на 14,9 млн. грн. А виплати, на жаль, зменшилися. Вже вкотре уряд "не згоден" з Президентом, у даному разі, з його указом про перерахування 75% усіх бюджетних надходжень на погашення заборгованостей із зарплат та інших соціальних виплат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати