Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олександр ЩИГОЛЬ: "Я не вважаю себе настільки бідними, щоби вести нечесний бізнес"

31 жовтня, 00:00

Вийшовши з "піратської" шинелі й трохи заощадивши грошей, вітчизняні "стовпи" відеобізнесу зрозуміли, що працювати як колись вже не можна: справжніх грошей так не заробиш. Тому тепер вони об'єднуються в союзи й асоціації (приміром, "Відеоасоціація України"), щоб монополізувати ринок і дати рішучий бій своїм вчорашнім менш удатливим колегам - великим і малим "піратським" фірмам.

Одним з ініціаторів таких дій виступила потужна українська відеофірма "Студія 1". Утворившись два роки тому, фірма з розмахом займається продажем відеокасет і субліцензією - в основному від "Єкатеринбург-арт" і "Відеосервісу". Її дилерська мережа пролягає через усю країну: в Одесі, Херсоні, Запоріжжі та Черкасах є власні філіали зі складами і магазинами, створено дочірню фірму з тиражування касет. Сьогодні у каталозі "Студії 1" 600 позицій, майже на всі з них є ліцензії. Підтверджується звітністю й увесь величезний товарообіг фірми. Навіщо це потрібно робити сьогодні, коли майже всі українські й навіть великі російські фірми не прагнуть працювати "по білому" повністю?

- Я не вважаю себе настільки бідною людиною, - говорить керівник фірми Олександр Щиголь, - щоби вести нечесний бізнес. Ми свідомо пішли на витрати й у придбання ліцензій уклали всі кошти.

- Звідки вони?

- Ми ж колись працювали на "піратство", щось заробили.

- Тепер ви цим не грішите?

- Ми позбулися "піратської" поліграфії, не займаємося ні її випуском, ні записом "піратських" касет. Як "піратські" (за московськими поняттями) ми можемо писати шоу-програми - розважальні, музичні тощо. "Піратське" кіно ми не пишемо взагалі. На точках, можливо, ще й залишилися якісь касети, їх тепер допродують, вони становлять менше 1% від загального обсягу.

- А самі ви з представниками "чорного" бізнесу боретеся?

- Мені знайомий якось про випадок розповідав. Під'їжджає він якось до своєї дачі, а там машина стоїть і якісь мужики його картоплю викопують. Він хапає лопату й думає: "Зараз дам їм по пиках, щоб більше не хотілося". Підбігає, а вони йому: "Ти чого, чоловіче, стрибаєш? Давай, ставай з нами й теж копай!". Подивився він на них - хлопці здорові, з такими йому одному не впоратися і вирішив хоч картоплі побільше накопати. Таку швидкість розвинув, що амбали навіть здивувалися: "Ти диви, який голодний - скільки накопав!". Так і нам доводиться просто швидше й ефективніше працювати. Хоча, коли йду вулицею і бачу фільм, на який у нас є права - серце кров'ю обливається: у мене крадуть, я це бачу і нічого не можу зробити.

- Невже нічого?

- Ми знаємо фірми, які продають контрафактну продукцію. Я особисто розмовляв із їхніми керівниками, і вони, поклявшись, пообіцяли зняти таку продукцію з прилавків. Нишком, звичайно, вони її продають, але на вітрини не виставляють.

- Чому вони до вас так прислухалися? Ви зробили пропозицію, вія якої вони не змогли відмовитися?

- Я їм сказав: "У нас немає майбутнього, якщо ми крастимемо одне в одного. Якщо сьогодні ти вкрав у мене, то завтра я змушений буду вкрасти у тебе".

Україна взагалі відрізняється від тієї ж Росії тим, що не на стільки криміналізована. У наших фірм (мабуть, все-таки лише найпотужніших. - Авт.) немає бандитських дахів. У "Студії 1", приміром, є офіційний договір із підрозділом МВС із охорони державних споруд, котрий після переведення на госпрозрахунок охороняє і приватні фірми. Внизу стоїть міліціонер, і якщо хтось хоче щось з'ясувати - будь ласка! Ми засікали: за 40 секунд під'їзджають три машини з автоматниками.

- У серпні Міністерство культури разом із податковою поліцією проводило акцію з вилучення "піратських" касет. Чи була користь від такого заходу?

- Безсумнівно. Це був перший поштовх у напрямку ліцензійного ринку. Ми свідомо пішли на витрати. На сьогоднішній день було б уже добре, аби "піратську" продукцію просто регулярно вилучали.

У принципі, нині між найбільшими українськими фірмами ведеться розмова про створення незалежної юридичної структури, яка зможе впливати на продавців і виробників контрафактної продукції, примусить людей дотримуватися правових норм. Але поки що немає гідної кандидатури для керівника. У такої фірми, по-перше, має бути дуже високий моральний та інтелектуальний рівень співробітників. Вони повинні не тільки виявляти "піратів", а й впливати на них, доводити їхню злочинність. Для цього їм доведеться робити аналіз продажу, можливо, навіть, брати участь у законотворчості, щоб прийняті закони були правильними. По-друге, керівник такої структури повинен сам бути дуже сильною особистістю, людиною, до якої прислухалися б усі.

- Тобто його повинні поважати як бізнесмени, так і влада?

- Так. Але поки що потужні та авторитетні юридичні фірми цією ідеєєю ще не зацікавилися. Хоча для них це могло б бути дуже цікавою пропозицією.

- Коли ж ми, нарешті, покінчимо з "піратством"?

- Ніколи. Та його відсоток на ринку буде зменшуватися, і ці зміни, я гадаю, стануться в найближчі 3-4 місяці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати