Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про високу планку

Василь ЩУР: Не знаю, де я опинюся завтра, але точно знаю, що історію свого маленького містечка я змінюю на краще
19 листопада, 00:00
ВАСИЛЬ ЩУР

В Україні продовжують підбивати підсумки повторного голосування на місцевих виборах. А там, де результати вже відомі (основна частина), формується більшість у радах, обираються голови, секретарі рад, беруться до виконання своїх обов’язків мери, голови селищ, сільрад тощо. Тобто поступово вимальовується загальна картина нового політичного ландшафту країни.

Звичайно, про підсумки виборів (остаточних і досі немає) ми могли дізнатися набагато швидше. Але про проблеми в організації і підрахунку ми вже неодноразово писали. До речі, остання заява з цього приводу — цього разу посла Канади в Україні Деніела Керона: «Ми були трохи розчаровані тим, що місцеві вибори не відповідали стандартам попередніх президентських». Нагадаємо, подібні заяви, і набагато жорсткіші, ми чули від Заходу неодноразово.

Незважаючи на низьку явку виборців — менше ніж 50%, правляча Партія регіонів зміцнила свою владу. Можливо, не так, як хотілося, але, як сказав нардеп-«регіонал» Юрій Болдирєв: «Мы вышли на реку Збруч». Тобто підтримка громадянами ПР зменшилася, але їхня влада збільшилася. Звичайно, не без допомоги адмінресурсу і махінацій. Принаймні, відсутність й досі офіційної цифри загальної явки, численні скарги опозиції, заяви Заходу наштовхують на таку думку.

Проте є й протилежні випадки. Коли, за наявності авторитету людини, адмінресурс чи бренд окремої партії не допомагає. На місцевих перегонах ми могли в цьому переконатися — окремі кандидати висувалися від маловідомих партій і перемагали з величезним відривом. «Фронт змін» не є маловідомою партією, але результат її кандидата Василя Щура в селищі Міжгір’я на Закарпатті вражає — 90% голосів. Тут лише одне пояснення: авторитет людини.

З паном Василем ми вже мали розмову перед виборами (читайте №197—198 від 29 жовтня 2010 р.). Тоді він сказав, що мріє зробити з Міжгір’я європейське містечко. Про підсумки виборів та подальші плани говоримо з головою Міжгірської селищної ради Василем ЩУРОМ:

— Василю Михайловичу, ваші враження від виборів: які результати? Чи були якісь несподіванки?

— Про хід і результати виборів склалися позитивні враження. В мене було десять конкурентів, але я здобув переконливу перемогу, набравши 90% голосів. Мої найближчі конкуренти не подолали навіть чотирьохпроцентного бар’єру. Я думаю, що мало хто в Україні переміг з таким результатом. Особливих несподіванок не було. Я казав це раніше, кажу і сьогодні — я впевнений у громаді та в її виборі.

— У такому разі, в чому секрет вашого успіху?

— Головне — працювати на громаду, думати про людей. Причому це треба робити протягом усієї каденції, а не в останні два чи три тижні перед виборами. Тоді люди тебе належно оцінять, що зрештою і відбулося у Міжгір’ї. Будь-яка громада хоче гідного лідера, аби було серед кого обирати.

— Вас переобрали на другий термін, тож маєте з чим порівняти процес виборів. Як ви в цілому оцінюєте нинішні перегони?

— Були ці вибори чесними чи нечесними? Думаю, що в загальному вимірі, якщо не брати до уваги окремі випадки порушень у день голосування, вибори пройшли законно. Що стосується нашого району, то якщо і були певні порушення, вони не вплинули на кінцевий результат.

— Вибори закінчилися, далі треба працювати. Які плани на майбутнє?

— Планів багато. Найголовніше, нам треба стратегічно розвивати Міжгір’я — у галузі туризму та рекреації. Працюватимемо над реконструкцією парку, стадіону, залучатимемо інвестиції в будівництво готелів, басейнів тощо. Крім того, наше селище не тільки туристичне, а й транзитне. Цю сферу ми теж розвиваємо, таким чином показуючи приклад іншим містам.

— Закарпатська область — це єдина область, де перемогу одержав «Єдиний центр» Віктора Балоги. Ви є представником «Фронту змін». Як збираєтеся співпрацювати?

— Як-то кажуть, «маємо те, що маємо». На рівні нашого селища переваги «Єдиного центру» немає. Більшість депутатського корпусу Міжгірської селищної ради — це люди безпартійні (освітяни, лікарі, підприємці), які йшли на вибори шляхом самовисування. Тому, я думаю, тут проблем не буде. Буквально днями ми обрали секретаря селищної ради — майже одноголосно. Ми розуміємо, що вибори закінчилися, тому треба працювати, щоб через чотири роки було чим звітувати.

— Якщо казати про районну, обласну ради...

— Я б не сказав, що в нашому районі переконливу перевагу отримав «Єдиний центр». Так, вони матимуть більшість, але є багато депутатів і від інших політичних сил. Зрештою, кінцеві рішення з тих чи інших питань будуть ухвалюватися, виходячи не з ідеології партії, а за допомогою консенсусу, домовленостей. На місцевому рівні усі люди знають одне одного, тому прив’язуватися до партійної дисципліни не будуть. Якщо депутату щось не подобається, він здебільшого голосуватиме на користь громади, а не партії.

— Який слід очікувати результат роботи від ЄЦ в області?

— Окрім «Єдиного центру», є губернатор — людина з великим досвідом і потенціалом. Тому не можна говорити, що влада переважно буде в одних руках. Будуть домовленості, співпраця.

— Ваша оцінка результатів «Фронту змін» на місцевих виборах»?

— У цілому на місцевих виборах виборець більше дивиться не на бренд партії, а на людей, від авторитету яких залежить результат голосування. В Україні є багато партій, які на національному рівні не мають великого рейтингу, але на місцевому їхні кандидати пройшли до влади. Так само і по «Фронту змін». Десь ФЗ, може, не набрав і 1%, а десь взяв планку в 30%. По Міжгірському району ми здобули друге місце, що є великою несподіванкою для більшості політичних сил. І я б не сказав, що це межа, на яку заслуговує партія.

— Я розумію, вам зараз працювати чотири роки, але, все ж таки, ви молода людина. Де себе бачите в майбутньому — на рівні вашого селища, району, області, чи, можливо, навіть столиці?

— Я б не сказав, що рівень селища — це межа моїх можливостей. Я не знаю, де опинюся завтра, але точно знаю, що історію свого маленького містечка я змінюю на краще.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати