Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З Всесвітнім днем книги!

Вітання від ЮНЕСКО
23 квітня, 20:14
ФОТО REUTERS

23 квітня — символічна дата для світової літератури. Саме в цей день в 1616 році померли Сервантес, Шекспір та Інка Гарсіласо де ла Вега. Це також дата народження або смерті інших видатних авторів, таких як Моріс Дрюон, Халдор К. Лакснесс, Володимир Набоков, Йосип Пла і Мануель Мехія Вальєхо.

Для Генеральної конференції ЮНЕСКО, що відбулася в Парижі в 1995 р, було цілком природно в цей день віддати данину поваги книгам і авторам світового рівня, закликавши всіх, і особливо молодь, відкрити для себе задоволення від читання, та знову завоювати повагу до незамінним вкладу тих , хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства. День книги та авторського права відзначається дедалі більшою кількістю країн, і з моменту його проголошення він став чудовою нагодою для роздумів.

Його відзначають мільйони людей в більш ніж 100 країнах світу, в сотнях добровільних організацій, шкіл, державних органів, професійних груп і приватних підприємств. За цей тривалий період Всесвітній день книги і авторського права привернув увагу значної кількості людей з усіх континентів і всіх культурних шарів до книжкової справи і авторського права. Він дозволив їм відкрити для себе, отримати максимальну користь і глибше вивчити безліч аспектів видавничої справи: книга як вектор цінностей і знань і сховище нематеріальної спадщини; книга як вікно в різноманіття культур і як інструмент діалогу; книга як джерело матеріального багатства і твори творчих працівників, що охороняються авторським правом. Всі ці аспекти стали предметом численних ініціатив по залученню уваги громадськості та популяризації, які надали реальний вплив. Тим не менш, не слід послабляти цих зусиль.

В останні роки Всесвітній день показав, що він може стати потужним символом початку великих допоміжних заходів, зокрема в Латинській Америці та Африці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати