Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Токсична піца" для "Сталевого Олександра"

13 червня, 00:00

Телеглядачі Донецької області вже бачили спільний британсько-український фільм про проблеми довкілля в Маріуполі.

Екологічні проблеми України - це не тільки Чорнобиль, хоча і ми, і світова громадськість саме на нього списуємо сьогоднішні негаразди: від падіння народжуваності до зниження тривалості життя. Усі чомусь забувають, що Україна - країна високоіндустріалізована, а відходи наших заводів-гігантів не менш небезпечні, аніж радіація. Показати вплив шкідливих викидів на життя звичайної української родини вирішила Британська телекомпанія TVE (Televisional Teust for the Environment), яка займається проблемами довкілля, здоров'я та правами людини.

Місцем зйомок документального фільму було обрано Маріуполь - місто двох великих металургійних та одного машинобудівного заводів. Колись місто-курорт на березі Азовського моря, пляжі якого вже декілька років закриваються через підвищену забрудненість води.

Фінансувався фільм Світовим банком, Ноу хау фондом довкілля Об'єднаного Королівства за сприяння Міністерства екологічної безпеки. Знімальна група була британсько-українською. А прем'єра відбулася на каналі К-61 Донецької обласної державної телерадіокомпанії 5 червня, у День охорони довкілля. Найближчим часом планується показ фільму на УТ-1. В Україні він пройде під назвою "Сталевий Олександр", тоді як англійську версію, що транслюватиметься більше ніж 150 телевізійними компаніями в усьому світі, з комерційною метою було названо "Токсичною піцою".

Це не остання робота TVE в Україні. Недержавна телекомпанія "Дельта", що успішно працює вже більше 5 років на українському ринку телевізійних програм, отримала контракт від TVE на дистрибуцію екологічних фільмів в Україні. Наступний спільний проект називатиметься "Радіоактивні птахи". Він присвячується перелітним птахам, які обирають основним місцем свого розташування Чорнобильську зону. Потім відлітають до Європи, Африки. Там їх подають до столу в дорогих ресторанах, зовсім не замислюючись над тим, що вони радіоактивні. На каналах TVE-BBC цей фільм побачать більше 1,3 млрд. глядачів, як у далекому, так і в ближньому зарубіжжі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати