Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Операція «Iнфекція-2»

РФ продовжує традиції дезінформаційних кампаній СРСР?
19 червня, 09:33

Сполучені Штати, здається всерйоз взялися протидіяти російської пропаганді. Почали із дослідження дезінформаційних кампаній про небезпечні віруси. Виявляється, нинішні методи Росії дуже нагадують роботу КДБ. Колись СРСР розповсюджував по всьому світу фейки про СНІД, тепер російську Федерацію підозрюють в такій саме діяльності — але вже з приводу коронавірусу.

ДОСЛІДИТИ ДЕЗІНФОРМАЦІЮ

Державний департамент США нещодавно оголосив конкурс на отримання гранту в розмірі $250 тис. на підготовку дослідження на тему «Дезінформаційні кампанії РФ і СРСР на тему охорони здоров’я».

Оголошення про грант було опубліковано 21 травня, термін подачі заявок закінчується 20 червня. Переможець конкурсу отримає 250 тис. доларів США на проведення дослідження.

За визначеними умовами отримувачами гранту можуть стати американські і зарубіжні неурядові організації, дослідницькі інституції та комерційні структури. Розпорядником гранту буде Центр глобальної взаємодії при Держдепі, діяльність якого присвячена аналізу та протидії інформаційним війнам. Передбачається що в результаті проведеного дослідження буде вивчено систему радянсько-російської пропаганди і складено комплексний аналітичний звіт про дезінформаційні кампанії Москви.

ТЕОРІЇ ЗМОВИ

Різні дослідники вже визначили основні фейки, які просуваються російською пропагандою в рамках просування дезінформаційних повідомлень про коронавірус.

Це зокрема твердження про те, що

* новий коронавірус — «біологічна зброя Пентагону»,

* «розробку коронавірусу здійснили «секретні лабораторій США» (зокрема в Грузії та Україні),

* «світовий уряд» з центром в Білому домі хоче «захопити світ за допомогою чіпування людей, яке буде замасковане під вакцинацію від коронавірусу»,

* «Білл Гейтс причетний до створення вірусу та чіпів».

Спецпосланник Державного департаменту США, координатор Центр глобальної взаємодії Ліа Гебріел на початку травня зазначала: Росія намагається зіграти на страхах та невизначеності щодо коронавірусу для того, щоби дестабілізувати ситуацію в країнах Заходу. «Російська дезінформація наразі докладає зусиль щодо просування зовнішньополітичних цілей Москви, спрямованих на дестабілізацію, створення безладу в наших прагненнях протистояти COVID-19», — цитує Укрінформ представницю зовнішньополітичного відомства США. За її словами, при цьому Кремль «постійно використовує страхи, сумніви або загальне нерозуміння ситуації» для того, щоби створити та розповсюдити небезпечні наративи — «поширюють брехливу інформацію про те, що COVID-19 нібито був створений Сполученими Штатами як біологічна зброя, вони вдаються до фальшивих наративів, що США та інші західні уряди начебто використовують це для того, щоби посилити контроль над населенням».

«Ці всі заяви є шкідливими для наших спільних прагнень у протистоянні коронавірусу», — зауважила представниця Держдепу.

ЗА ПРИКЛАДОМ КДБ

Росіяни вдаються до дезінформаційних кампаній навколо нових хвороб цього не вперше. Подібне відбувалося навколо вірусу Ебола. Але ще раніше була спроба Радянського Союзу звинуватити США у створенні вірусу, що викликає СНІД.

Йдеться про операцію «Інфекція». Це — неформальна назва, дане західною пресою кампанії дезінформації, що проводилася КДБ СРСР в 1980-х роках. З відкритих джерел відомо, що метою кампанії було поширення — в світовому масштабі — конспірологічної версії про те, що вірус ВІЛ / СНІД був розроблений в США в рамках проекту з розробки біологічної зброї в секретній лабораторії. Радянський Союз  намагався таким чином підірвати довіру до США, зміцнити антиамериканські настрої в світі.

«Поширення дезінформації про вірус СНІДу було одним з найвідоміших і успішних прикладів роботи КДБ в ходи холодної війни», — пише американський історик Томас Богхардт, що працює в центрі військової історії армії США (його слова наводить Бі-Бі-Сі в публікації «Фейкові новини холодної війни» від 1 квітня 2017).

Стаття з викладом конспірологічноі теорії була спочатку опублікована в журналі, який видавався в Індії на кошти КДБ. Публікація побачила світ 17 липня 1983 року і в ній йшлося про те, що вірус може почати поширюватися в Індії. В матеріалі містилося посилання на слова неназваного вченого з США, який стверджував, що вірус став результатом експериментів в американської військової лабораторії.

На цю статтю мало хто звернув увагу відразу після її публікації. Але через два роки радянські засоби масової інформації стали транслювати цитати з цієї публікації, посилаючись на «індійські газети». Потім в наступні роки ці повідомлення широко поширилися світом і дотепер вони є в Інтернеті.

ХОЛОДНА ВІЙНА-2?

Вигадану в СРСР версію походження СНІДу з тих пір постійно та активно обговорюють фанати «теорій змов». Але тільки зараз Держдеп вирішив системно дослідити радянські методи дезінформації системно та цільоспрямовано. Чому тільки зараз? Напевно тому, що в кінці 1980-х Холодна війна закінчилася, і Заходу здавалося, що таке явище, як «радянська пропаганда пішло в історію.

Втім, сьогоднішня «інфодемія» фейків навколо коронавірусу переконує, що в Москві не стали відмовлятися від старих методів. Достатньо сказати, в створенні COVID-19 прихильники «американського походження вірусу» знов звинувачують ту саму «лабораторію в Форт-Детрик»...

Зрозуміло, що анонсований грант Держдепу США є тільки верхівкою айсбергу тієї роботи, яка почалася в «вашингтонських кабінетах».

Схоже, що Сполучені Штати нарешті вирішили всерйоз протидіяти спробам Росії створювати «фейкову» реальність і використовувати вигадані «страшилки» для антиамериканської пропаганди в світовому масштабі та для глобального гібридного протистояння. І ця нова «реальна» реальність все більше нагадує часи колишньої Холодної війни...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати